Človekoljubne organizacije opozarjajajo na morebitno humanitarno krizo v Gazi. Foto: EPA
Človekoljubne organizacije opozarjajajo na morebitno humanitarno krizo v Gazi. Foto: EPA

Odločitev, ki jo je po posredovanju skupin za človekove pravice sprejelo izraelsko vrhovno sodišče, pomeni, da bo Izrael Gazo oskrbel z 2,2 milijona litri nafte na teden, kar bo dovolj za obratovanje elektrarne v Gazi. Dan, ko bo območje nafto dejansko dobilo, pa ni jasno določen.

Člani Hamasa so v sredo porušili večji del mejnega zidu med Gazo in Egiptom. Palestinci namreč zaradi izraelske zapore množično prehajajo v Egipt, da bi nakupili vsaj najnujnejše potrebščine. Egipt svari pred vnovičnim zaprtjem prehoda Rafa, saj se boji, da bi Palestinci po prečkanju meje potovali globlje na Sinaj.

Egipt se ne želi pogovarjati s Hamasom
Egiptovski predstavniki od junija, ko je Hamas prevzel nadzor nad Gazo, zavračajo pogovore s Palestinci. Želijo si, da bi znova uvedli mejni režim, ki je je veljal pred junijem, ko je mejo nadzirala Palestina, promet, ki je potekal čez mejo, pa evropski opazovalci.

Spet srečanje voditeljev
Po srečanju izraelskega premierja Ehuda Olmerta in palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je zadnji vnovič pozval prebivalce Gaze, naj prenehajo raketirati jug Izraela, saj mu tako dajejo "izgovor" za kaznovanje palestinskega ozemlja.

A. P.