Palestinski uporniki v Gazi kljub premirju ne počivajo. Foto: EPA
Palestinski uporniki v Gazi kljub premirju ne počivajo. Foto: EPA
Bližnjevzhodna četverica v Washingtonu

V novih spopadih, ki že od četrtka ogrožajo torkovo premierje med vladajočim gibanjem Hamas in gibanjem palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Fatah, je umrlo šest Palestincev, več kot 70 pa je bilo ranjenih. Ponoči ubitih moških še niso identificirali, sta pa pripadala obveščevalnim silam Fataha.

Kot kažejo nadaljevanje spopadov in nove žrtve, se tudi tokratno premirje med gibanjema ne bo obdržalo in se pogajanja o oblikovanju vlade narodne enotnosti ne bodo nadaljevala.

Tudi izraelska stran ne počiva
Nadaljuje pa se tudi izraelsko-palestinsko nasilje. Izraelski vojaki so v bližini Ramale ubili dva pripadnika palestinskih varnostnih sil iz vrst Fataha. Žrtvi sta bili na rutinski patrulji, ko sta naleteli na konvoj izraelskih vozil.

Četverica o obnovitvi pogajanj
V Washingtonu so se sešli predstavniki bližnjevzhodne četverice, torej predstavniki Združenih narodov, Evropske unije, ZDA in Rusije, in skušali doseči soglasje o oživitvi bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Izrazili so skrb zaradi naraščajočega nasilja med Palestinci in potrdili gospodarski ter diplomatski bojkot palestinske vlade pod vodstvom Hamasa.

Bližnjevzhodna četverica v Washingtonu