Podatki kažejo, da istospolno usmerjeni v Braziliji zaslužijo nadpovprečno, zato so dobri odjemalci v turizmu. Foto: EPA
Podatki kažejo, da istospolno usmerjeni v Braziliji zaslužijo nadpovprečno, zato so dobri odjemalci v turizmu. Foto: EPA

Istospolno usmerjeni in transseksualci so, na prvi pogled podobno kot v času karnevala, ob glasni glasbi zavzeli brazilsko mesto in postavili rekord v udeležbi na tovrstnih prireditvah. "Ker sem po navadi zelo diskreten, nisem tarča predsodkov. Toda danes živim za ta trenutek. Tu, v srcu Sao Paola, danes vsakdo lahko počne, kar si želi," je dejal eden izmed navdušenih udeležencev.

Število udeležencev se razlikuje: po podatkih saopaulske organizacije za geje, lezbijke, biseksualce in transseksualce jih je bilo pet milijonov, po besedah očividcev naj bi bilo udeležencev okoli milijon, policija pa uradne številke sicer ni sporočila, a naj bi jih ocenjevala na 3,5 milijona.

Prireditev so podprle mestne oblasti in naftni velikan Petrobras, saj v mesto privabi številne obiskovalce, kar pomeni precejšen priliv v turistično malho države. "To je raznolikost, ki jo država želi, raznolikost, ki jo moramo spodbujati, ko želimo poiskati turistično vrzel, ki jo bo zapolnila gejevska skupnost," je na čelu povorke dejala ministrica za turizem Marta Suplicy.

K. T.