V etnično razdeljeni Kosovski Mitrovici so Natove in ZN-ove mirovne sile postavile most z napisom 'Naj bo ta most povezava med ljudmi'. Foto: EPA
V etnično razdeljeni Kosovski Mitrovici so Natove in ZN-ove mirovne sile postavile most z napisom 'Naj bo ta most povezava med ljudmi'. Foto: EPA
Vuk Jeremić
Jeremić je prepričan, da je mnenje Meddržavnega sodišča najboljša pot za zmanjšanje napetosti v regiji. Foto: EPA

Glasovanje je bilo tesno - 77 glasov v prid zahtevi Srbije, šest glasov proti, kar 74 članic pa se je vzdržalo, med njimi tudi Slovenija, kar je bilo pričakovati. Večina članic EU-ja namreč ni mogla glasovati proti mednarodnopravno gledano legitimni zahtevi Srbije, prav tako pa, glede na to, da jih je večina Kosovo že priznala, niso mogle podpreti srbske zahteve.

Odločitev sodišča le svetovalne narave
S to odločitvijo bo ICJ moral podati svetovalno mnenje o skladnosti enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova z mednarodnim pravom, kar bo predvidoma trajalo najmanj leto dni. Ker pa gre le za svetovalno mnenje in odločitev ne bo pravno zavezujoča, to ne bo spremenilo dejanskega stanja na terenu, mnenje pa bo imelo moralno, politično in pravno težo.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić se je zahvalil za takšno glasovanje in dejal, da gre za zmago mednarodnega prava. Srbija od februarske razglasitve Prištine vztraja, da je šlo pri njeni potezi za kršitev mednarodnega prava. Pred glasovanjem je Jeremić poudaril, da se je Srbija do zdaj obnašala zelo vzdržno in proti Kosovu ni uporabila sile ali gospodarskih sankcij.

Politično motivirana resolucija?
Večina zahodnih držav pa se strinja, da je zahteva Beograda bolj politična kot pravna. Britanski veleposlanik John Sawers je tako dejal, da gre za politično motivirano resolucijo in poskus zavlačevanja procesa priznavanja Kosova in njegovega vključevanja v mednarodne institucije. "Neodvisnost Kosova je realnost, s katero se mora Srbija soočiti," je dodal.

Čeprav so ZDA vodile kampanjo proti resoluciji, jim je uspelo pridobiti le pet zaveznic - Albanijo, Marshallovo otočje, Mikronezijo, Nauru in Palau.

Kosovo pričakuje nova priznanja
Na odločitev generalne skupščine so se z obžalovanjem odzvali visoki kosovski predstavniki in poudarili, da je neodvisnost Kosova nepovratna. Predsednik Fatmir Sejdiu je dejal, da bodo ne glede na odločitev sodišča nadaljevali pot razvoja in naporedka kot neodvisna država, pri tem pa bodo imeli podporo mednarodnih partnerjev in prijateljev. Prepričani so tudi, da bodo Kosovo priznale še nove države - kot zadnja je to v torek storila Portugalska.

A. P.