Matteo Renzi je izrazil prepričanje, da izidi lokalnih volitev ne bodo vplivali na za oktober načrtovan referendum o ustavnih spremembah, ki jih je premier le stežka spravil skozi parlament. Renzi je napovedal, da bo odstopil, če bodo ustavne reforme, med drugim reforma italijanskega senata, na referendumu padle. Foto: EPA
Matteo Renzi je izrazil prepričanje, da izidi lokalnih volitev ne bodo vplivali na za oktober načrtovan referendum o ustavnih spremembah, ki jih je premier le stežka spravil skozi parlament. Renzi je napovedal, da bo odstopil, če bodo ustavne reforme, med drugim reforma italijanskega senata, na referendumu padle. Foto: EPA
Virginia Raggi
Bo Virginia Raggi prva ženska, ki bo postala županja Rima? Foto: EPA

V nedeljo je 13,3 milijona Italijanov volilo župane v 1342 občinah, med drugim v 39 občinah Furlanije - Julijske krajne. Prvega kroga se je udeležilo 62,1 odstotka volilnih upravičencev, kar je po ocenah agencij nizka volilna udeležba, ki jo deloma pripisujejo tudi podaljšanemu prazničnemu koncu tedna v Italiji. Kot kažejo delni izidi prvega kroga volitev, je v vseh večjih mestih drugi krog neizbežen. Ta bo 19. junija.

Slovenska manjšina je v Trstu upala na še en mandat sedanjega levosredinskega župana Roberta Cosolinija, a ga je v prvem krogu za kakšnih 11.000 glasov prehitel desnosredinski kandidat strank Naprej Italija in Severna liga. Županoval je že med letoma 2001 in 2010. Cosolinija, kandidata Demokratske stranke (PD), podpira predsednica pokrajine Furlanije - Julijske krajne Debora Serracchiani. Glede na veliko razliko v številu glasov se Dipiazzi v drugem krogu verjetno obeta zmaga. A jeziček na tehtnici bi bili lahko volivci, ki so v nedeljo svoj glas namenili kandidatu populističnega gibanja Pet zvezd Paolu Menisu. Ta je osvojil skoraj petino glasov. Vendar so ti volivci težko predvidljivi, saj gre večinoma za ljudi, ki so nezadovoljni tako z levico kot z desnico.

Bo Rim prvič dobil županjo?
V Rimu se prvič zmaga obeta ženski, kandidatki populističnega gibanja Pet zvezd Virginii Raggi. Prestolnica je brez župana že od oktobra, ko je odstopil Ignazio Marino. Odvetnica je po vzporednih volitvah prejela dobrih 35 odstotkov glasov. Nasprotnik Raggijeve v drugem krogu volitev bo najverjetneje Roberto Giachetti, kandidat stranke PD premierja Mattea Renzija, ki je po preštetju večine glasov prejel slabo četrtino glasov volivcev.

Renzi ni zadovoljen z izidi
Tokratne volitve veljajo za preizkus podpore premierju. Zmaga PD-ja v pomembnejših mestih bi pomenila potrditev za Renzijevo vlado, ki ji zaradi bančne krize, stagnirajočega gospodarstva, ponovnega porasta migracijskega toka ter mnogo škandalov podpora med volivci pada. Renzi je priznal, da ni najbolj navdušen nad izidi: "Nismo srečni. Želeli smo boljši rezultat, še posebej v Neaplju."

V Neaplju se PD namreč s svojo kandidatko Valerio Valente sploh ni prebil v drugi krog. PD se prav tako ni najbolje odrezal v drugih večjih mestih, kot so Torino, Bologna in Milano, kjer bodo morali trenutni župani iz vrst PD-ja v drugem krogu braniti svoje položaje pred konservativnimi kandidati ali kandidati populističnega gibanja Pet zvezd. Renzi je poudaril, da so vse večje stranke, tako PD kot desne stranke in gibanje Pet zvezd, dosegli mešane rezultate in so se glasovi pač porazdelili.