Branimir Glavaš se je pred sodiščem v Zagrebu izrekel za nedolžnega. Foto: Reuters
Branimir Glavaš se je pred sodiščem v Zagrebu izrekel za nedolžnega. Foto: Reuters
Začetek sojenja Glavašu

Ob začetku sojenja za kazniva dejanja, poznana tudi pod imeni "garaža" in "samolepilni trak", je tožilstvo prebralo obtožnico, v kateri je zapisano, da so mučenje in umori Srbov med letoma 1991 in 1992 potekali v garaži nekdanjega mestnega sekretariata v Osijeku, ki ga je vodil Glavaš.

Osumljenci, poleg Glavaša je vojnih zločinov obtoženih še šest oseb, ki so prav tako izjavili, da se ne počutijo krive, naj bi bili vpleteni tudi v poboje najmanj deset ljudi ob Dravi, kjer so storilci žrtve zvezali z lepilnim trakom, jih ustrelili v tilnik in vrgli v reko.

Nadaljevanje sojenja v sredo
Ob začetku sojenja je predsednica hrvaškega sodišča zavrnila zahtevo Glavaševe obrambe, naj sojenja ne vodi sodnik Željko Horvatović, ki je leta 1992 osvobodil štiri hrvaške vojake, ki so bili obtoženi mučenja in usmrtitve civilistov. Po branju obtožnice so sojenje sedmerici prekinili, nadaljevalo pa se bo v sredo.

Hrvaško državno tožilstvo je obtožnice proti sedmerici vložilo aprila letos, v priporu pa so že od oktobra lani. Glavaš, nekdanji član vladajoče HDZ in nekdanji vojaški poveljnik Osijeka, je bil prvi poslanec hrvaškega sabora, ki je zaradi suma sodelovanja pri vojnih zločinih izgubil imuniteto.

Začetek sojenja Glavašu