Poljska se je na rezultate vrha prejšnji konec tedna odzvala zelo užaljeno. Foto: EPA
Poljska se je na rezultate vrha prejšnji konec tedna odzvala zelo užaljeno. Foto: EPA
Jaroslaw Kaczynski in Angela Merkel
Med sosedama so odnosi daleč od bleščečega stanja. Foto: EPA
Karikatura Merklove s Hitlerjevimi brčicami
Vplivni konservativni nemški parlamentarec Eduard Lintner meni, da bi morali Poljaki že enkrat nehati v tekmovanju v neokusu. Foto: EPA
Nemci in Poljaki v medijski vojni

Desnousmerjeni Wprost prikazuje nemško kanclerko golih prsi, kako doji poljskega predsednika in premierja, brata dvojčka Lecha in Jaroslawa Kaczynskega, zraven pa je pripisano, da je Merklova evropska mačeha.

Članek v reviji, ki ga je napisal neki vladni uradnik, pristojen za odnose z Nemčijo, nadalje kritizira nemško vlogo pri pogajanjih glede reforme pogodbe na Evropskem svetu v Bruslju pretekli teden, na katerem je Poljska osamljeno zahtevala spremembo glasovalnega sistema in do zadnjega grozila z blokado dogovora. Varšavi so bile nato v kompromisnem sporazumu priznane precejšnje koncesije, saj bo glasovalni sistem dvojne večine uveden z zamudo, kar bo Poljski izboljšalo stališča v pogajanjih za evropska sredstva, ki bodo potekala v letih 2013-14.

Avtor članka Nemčijo vseeno obtožuje neokolonializma do vzhodnih sosed in zavračanje partnerskih odnosov z njimi. Poljska naj bi bila na vrhu ponižana na račun kompleksov Merklove, še trdi članek.

Nemci skočili v zrak
V Nemčiji so odzivi na članek zelo burni. Liberalci fotomontažo označujejo kot brezokusno in novo coklo v odnosih med državama. Markus Meckel iz Socialnih demokratov ne more verjeti svojim očem, saj je po njegovih besedah Poljska v zadnjem času izgubila že veliko prijateljev in bi morala bolje premisliti svoje poteze. Vplivni časnik Bild je naslovnico označil za "gol" napad na kanclerko, medtem ko berlinski tabloid BZ govori o "frustriranem poljskem žaljenju Merklove".

Ob vsej zgodbi še vedno niso pozabljene besede Jaroslawa Kaczynskega na omenjenem vrhu evropskih držav pod vodstvom predsedujoče Nemčije, ko je svoje kolege voditelje osupnil z besedami, da so za dandanašnje trpljenje in prikrajšanje Poljske krivi nacisti, ki da so povzročili povojno teritorialno zmanjšanje njenih meja.

"Šala" podžgala medijsko vojno
Odgovorni urednik Wprosta, ki ima naklado 700.000 izvodov, Stanislaw Janecki, je odločno branil naslovnico Wprosta. Kot je pojasnil, so se želeli pri časopisu zgolj nekoliko pošaliti.

Med državama že dlje časa poteka medijska vojna. Že lani julija je Lech Kaczynski, domnevno zaradi nenadne bolezni, odpovedal srečanje z Merklovo in s tedanjim francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom, potem ko je nemški levičarski tednik Tageszeitung brata dvojčka primerjal z dvema na moč si podobnima krompirjema. "Šalo" je ponovil decembra, ko je do vrha v Berlinu resnično prišlo. Tudi sicer se nemški mediji velikokrat šalijo na račun obeh poljskih voditeljev in skrajnih konservativnih pogledov poljskih oblasti do nekaterih družbenih vprašanj sploh. Poljski mediji ne ostajajo dolžni, saj so Merklovo na eni izmed naslovnic pred časom naslikali z brčicami Adolfa Hitlerja.

Karikature lahko zelo nevarne
Karikature in fotomontaže na naslovnicah so v preteklosti že večkrat povzročale meddržavne spore, ki so imeli celo mednarodne posledice. Takšna je bila tudi upodobitev preroka Mohameda v danskih medijih v vlogi terorista pred letom in pol, ki je povzročil val ogorčenja muslimanov po vsem svetu in precejšnjo ohladitev z Evropo, ki se je v tem primeru postavila na stran avtorjev karikatur in njihove pravice do svobode govora. Tudi v Sloveniji so že bile afere s karikaturami, najodmevnejša je bila upodobitev Brezjanske Marije s podgano v naročju.

A. L.

Nemci in Poljaki v medijski vojni