Na Facebooku, Applu, Yahooju in Googlu so zanikali informacijo, da ima vlada ZDA pristop do njihovih glavnih strežnikov. Foto: EPA
Na Facebooku, Applu, Yahooju in Googlu so zanikali informacijo, da ima vlada ZDA pristop do njihovih glavnih strežnikov. Foto: EPA
Google
Ameriške obveščevalne službe brez sodnih nalogov snemajo telefonske pogovore, prestrezajo elektronske pošte ter fotografije in videosposnetke spletnih uporabnikov brez njihovega vedenja. Foto: EPA

The Guardian je nedavno razkril, da je Glavni center vladnih komunikacij (GCHQ) v Veliki Britaniji zbiral osebne podatke državljanov na spletu, in sicer tako, da je s pomočjo posebnega programa Prism njihove podatke pobiral neposredno s strežnikov podjetij Apple, Facebook, Microsoft, Google, Yahoo, PalTalk, AOL, Skype in YouTube.

Na Applu, Yahooju in Facebooku so že zanikali informacijo, da ima vlada ZDA dostop do njihovih glavnih strežnikov.
Odzvala se je tudi Googlova pravna služba, ki trdi, da se kaj takšnega seveda ni zgodilo: "Nobena vlada nima neposrednega dostopa do naših strežnikov, tudi ne prek zadnjih vrat ali tako imenovanega Drop Boxa." Priznali pa so, da določene podatke vendarle posredujejo, a le v primeru, ko je to zakonsko določeno.
Prism izumil NSA
"Naša služba pravnih strokovnjakov pregleda vsak primer posebej in nemalokrat se zgodi, da zahtevane prošnje ne odobrijo, saj so ali preobsežne ali pa niso vložene po predpisanem postopku," je dejal vodja pravne službe pri Googlu David Drummond.
Računalniški program Prism, ki ga uporablja tudi GCHQ, je izumila ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA).

Parlamentarni odbor pričakuje poročilo
Po pisanju Guardiana naj bi Prism GCHQ uporabljal v primerih, ko se je želel izogniti pravnemu postopku pridobitve osebnih podatkov uporabnikov (kot so vpogled v njihovo spletno pošto ter objavljene fotografije in videoposnetki), ki jih objavijo na spletnih straneh podjetij, ki imajo svoj sedež zunaj Velike Britanije.
Po pisanju BBC-ja britanski parlamentarni odbor v zelo kratkem času pričakuje poročilo GCHQ-ja, na podlagi katerega se bo odločil, kakšen bo nadaljnji postopek.
Med drugim se bodo člani odbora prihodnji teden odpravili v Washington, kjer se bodo z varnostno službo ZDA pogovorili o vsebini omenjenih obtožb.

Izogibanje pravnim postopkom
Vodja parlamentarnega odbora Keith Vaz je dejal, da britanska tajna služba sicer mora deliti podatke z zaveznicami ZDA, da pa je kljub temu želijo dobiti odgovore na nekatera vprašanja: "Vedeti hočemo, ali se je to dogajalo v vednosti pristojnih ministrstev in koliko časa?"

Ugotoviti bodo morali tudi, ali so program za dostop na strežnike varnostne službe uporabljale v dogovoru s podjetji, ali pa so se z njimi izognili pravni poti in tako zbrali ogromne količine informacij spletih uporabnikov.

FBI dnevno na nezakonit način prestreza informacije
Razkritje nezakonitega pridobivanja podatkov Ameriške obveščevalne službe (FBI) sta prva objavila Washington Post in Guardian. Ameriške obveščevalne službe brez sodnih nalogov snemajo telefonske pogovore, prestrezajo elektronske pošte ter fotografije in videosposnetke spletnih uporabnikov, brez njihovega vedenja. Vse to jim uspeva ravno s spomočjo omenjenega programa Prism.