Ameriški spletni gigant ima težave zaradi spremljanja dejavnosti njegovih uporabnikov. Foto: EPA
Ameriški spletni gigant ima težave zaradi spremljanja dejavnosti njegovih uporabnikov. Foto: EPA

Google je lani kljub glasnim kritikam uvedel nova pravila zasebnosti, s katerimi lahko podrobneje spremlja dejavnosti uporabnikov in posamezniku prilagaja oglaševanje. Nova pravila med drugim veljajo za storitve Gmail in YouTube ter operacijski sistem Android.

Države članice EU-ja so Google oktobra posvarile, naj ne uvaja nove politike. Če ne bi bilo sprememb v štirih mesecih, so mu zagrozile s pravnimi postopki. Ta rok pa se je iztekel februarja.

Zato so se Velika Britanija, Nemčija, Francija, Italija, Nizozemska in Španija odločile, da sprožijo skupno akcijo proti spletnemu gigantu, ki ga skušajo prisiliti, da svojo politiko zasebnosti uskladi z evropsko zakonodajo. Pri tem so se naslonile na "določila, ki jih vsebuje njihova domača zakonodaja".

Akcijo so sprožile njihove državne agencije za zaščito podatkov, ki so se 19. marca tudi neuspešno sešle s predstavniki Googla, ki je v preteklosti večkrat zagotovil, da je njegova politika zasebnosti v skladu z evropskim pravom. Pri tej zgodbi vztraja tudi zdaj.

Evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding je potezo držav pozdravila in ob tem izrazila prepričanje, da bo Evropski parlament v sodelovanju s članicami še letos okrepil tudi evropska orodja za ukrepanje.