Google bo v Portoriku uporabil 30 balonov, s katerimi naj bi prebivalcem omogočal mobilno telefonijo. Foto: EPA
Google bo v Portoriku uporabil 30 balonov, s katerimi naj bi prebivalcem omogočal mobilno telefonijo. Foto: EPA

Portoriko se zaradi škode, ki jo je povzročil orkan Maria, spopada s hudimi težavami pri zagotavljanju komunikacijskih storitev. Na tisoče oddajnikov signala za mobilno telefonijo, kar 83 odstotkov vseh, je nedelujočih, komunikacijska podjetja pa vzpostavljajo začasne oddajnike, poroča Reuters.

Alphabet je leta 2013 oznanil svoj projekt Loon, v okviru katerega bi z baloni na sončno energijo zagotovili internetne storitve na odročnih območjih. Google je z baloni telefonske storitve omogočil letos že v Peruju po obsežnih poplavah. V Portoriku bo podjetje uporabilo 30 balonov, poroča Independent.

Na milijone Portoričanov je brez elektrike. Po zadnjih vladnih podatkih ima na ameriškem čezmorskem ozemlju dva tedna po razdejanju elektriko le devet odstotkov prebivalcev.

Tudi Musk bi pomagal
Otoku je pomoč ponudil še en tehnološki velikan, in sicer podjetje Tesla, ki ga vodi Elon Musk. Podjetje želi z akumulatorji zagotavljati elektriko. Septembra so tako v Tesli sporočili, da bodo v Portoriko poslali na stotine akumulatorjev, ki lahko hranijo elektriko, pridobljeno s solarnimi paneli.