Analitiki so pričakovali večji padec gospodarske rasti od objavljenih podatkov. Foto: Reuters
Analitiki so pričakovali večji padec gospodarske rasti od objavljenih podatkov. Foto: Reuters
Kitajska rast najnižja po 1990

Kitajska je imela več kot desetletje izjemno visoko gospodarsko rast, v zadnjih dveh letih pa je doživela bolečo upočasnitev. Vlada želi prehod na bolj samozadostno gospodarstvo, ki bo temeljilo na potrošnji in storitvah, ne pa na izvozu in naložbah. Upravljanje takega prehoda je velik izziv.

Analitiki pravijo, da bi se morala država, če želi uravnotežiti gospodarstvo in obdržati visoko rast, osredotočiti na produktivnost. Peking se je odzval z zniževanjem obrestne mere in drugimi ukrepi, s katerimi želi okrepiti rast.

Cilj okoli sedem odstotkov
Nekateri opazovalci na osnovi padanja porabe električne energije, tovornega prometa na železnicah in ladijskega pretovora ocenjujejo, da je bila gospodarska rast manjša od uradno objavljene. Zato napovedujejo, da bodo oblasti v kratkem posegle po novih stimulativnih ukrepih. Peking očitke zanika. Analitiki pravijo, da bo vsaka rast, ki je nižja od 6,8 odstotka, poziv k nadaljnjim gospodarskim spodbudam.

Najpočasnejša rast gospodarstva v četrt stoletja je glavna skrb za vlagatelje po svetu. Kitajska je gonilna sila svetovnega gospodarstva in drugo največje gospodarstvo na svetu. Cilj Pekinga je bil, kot poroča BBC, rast okoli sedmih odstotkov. Kitajski premier Li Kečjang je dejal, da je nižja gospodarska rast sprejemljiva, dokler je ustvarjenih dovolj delovnih mest. Čeprav je padec rasti že spodbudil strah po izgubi delovnih mest.

Podobne ravni gospodarske rasti nov standard
Kot poroča Uroš Lipušček, sodelavec RTV Slovenija iz Pekinga, so analitiki pričakovali večji padec gospodarske rasti od objavljenega. Vrednost delnic je v Aziji v zadnjih dneh strmo padala. V Tokiu je glavni indeks letos padel že za 20 odstotkov, na največji borzi na Kitajskem, ki je v Šanghaju, pa za 18 odstotkov. Dejstvo, da je lansko leto tako imenovani terciarni sektor na Kitajskem prvič ustvaril več kot polovico družbenega proizvoda, vendarle kaže na uspešno prestrukturiranje kitajskega gospodarstva.

Kitajski predsednik Ši Džinping je napovedal, da bo gospodarska rast v naslednjih letih dosegla podobne ravni, ki bodo postale nov standard. Centralna banka naj bi že petič v zadnjem letu dni znižala obrestne mere in zmanjšala obvezno bančno rezervo, kar utegne okrepiti pritiske na novo znižanje vrednosti kitajske valute juan. Kitajske, pa tudi Azijske borze bodo očitno še naprej podvržene velikim nihanjem, tako v Tokiu kot v Šanghaju so že na ravneh, ki napovedujejo tako imenovan medvedji trg oziroma recesijo, poroča Uroš Lipušček.

Kitajska rast najnižja po 1990