Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je na delovnem obisku na Madžarskem. Desno madžarski predsednik Janos Ader. Foto: EPA
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je na delovnem obisku na Madžarskem. Desno madžarski predsednik Janos Ader. Foto: EPA
Kolinda Grabar Kitarović
Delovno kosilo v palači Alexander v Budimpešti. Foto: EPA

Madžarsko zunanje ministrstvo je v petek sporočilo, da Budimpešta ne bo podprla članstva Hrvaške v OECD-ju zaradi odnosa do madžarske energetske družbe Mol in njenega predsednika uprave Zsolta Hernadija. Pred tem je v sredo tudi Slovenija sporočila, da zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe Slovenija ne bo podprla vstopa Hrvaške v OECD. Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je že takrat napovedal, da bo tudi Madžarska nasprotovala hrvaškemu članstvu v OECD-ju.

Grabar-Kitarovićeva je novinarjem v torek dejala, da sta ji madžarski premier Viktor Orban in predsednik države Janos Ader v pogovorih zagotovila, da ni nobene povezave med madžarsko in slovensko blokado vstopa Hrvaške v OECD.

Gre za zaščito madžarskih poslovnih interesov
Pojasnila je, da odločitev Madžarske ni povezana niti s slovensko blokado zaradi arbitraže niti z dejstvom, da bi Budimpešta "tako želela izsiljevati Hrvaško". Kot je dejala, gre za zaščito madžarskih poslovnih interesov, "ker OECD ni politična, temveč ekonomska organizacija".

"Madžarska je nezadovoljna z načinom, kako se je do sedaj ravnalo v primeru Ina - Mol. V zadnjem času so doseženi premiki. Dogovorili smo se, da bomo nadaljevali pogovore za reševanje odprtih vprašanj," je izjavila hrvaška predsednica. Kot je poudarila, je gostiteljem povedala, da blokada ne prispeva k reševanju odprtih vprašanj. Izrazila je pričakovanje, da bodo tudi s tiho diplomacijo popravili odnose med državama.

Trudimo se za otoplitev odnosov
Na novinarsko vprašanje o uspešnosti hrvaške diplomacije glede na hrvaške spore z vsemi sosedami je odgovorila, da misli, da težava ni v hrvaški zunanji politiki. Potrdila je, da je v zadnjih nekaj letih prišlo do napetih odnosov, a da si vlada premierja Andreja Plenkovića prizadeva za njihovo otoplitev. "Ko enkrat poslabšate odnose, jih je teže popraviti kot poslabšati. Naše namere so iskrene do vseh sosedov, ko gre za reševanje odprtih vprašanj," je še dejala.

Grabar-Kitarovićeva bo danes obiskala tudi eno najstarejših medvladnih organizacij na svetu, Donavsko komisijo. Na Korvinovi univerzi bo prejela častni doktorat ter imela predavanje o prispevku Hrvaške k povezanosti Srednje Evrope, Evropske unije in čezatlantske skupnosti.