Za Hrvaško je primer arbitraže končan, pravi premier Plenković. Foto: BoBo
Za Hrvaško je primer arbitraže končan, pravi premier Plenković. Foto: BoBo
Plenkovića so zmotile Timmermansove izjave. Foto: EPA
Diplomatska ofenziva Slovenije na Bledu
Nerešena mejna vprašanja Hrvaške s sosedami
Plenković kritiziral Timmermansa glede arbitraže

Plenković je danes nagovoril udeležence konference o hrvaški vojaški industriji, novinarje pa je ob robu zanimalo, kako bo hrvaška vlada odgovorila na slovensko diplomatsko ofenzivo, ki glede uveljavitve arbitražne sodbe poteka na blejskem strateškemu forumu.

Hrvaški premier je odgovoril, da Timmermans kot nekdanji nizozemski zunanji minister zagotovo ne bi govoril o arbitražnem postopku kot "malo kontaminiranem" in nato "očiščenem", če bi šlo za Nizozemsko. Dodal je, da pravni red EU-ja ni nadomestek za mednarodno pravo ter da je meje treba urediti na temelju mednarodnega prava.

Timmermans je v ponedeljek na Bledu ponovil stališče Evropske komisije, da bi morali obe strani spoštovati razsodbo arbitražnega sodišča. Dejal je tudi, da je bila rešitev vprašanja meje s Slovenijo z arbitražo pogoj za vstop Hrvaške v EU.

Nobene histerije
Plenković je danes poudaril, da po objavi odločitve arbitražnega sodišča ni bilo nikakršne histerije v hrvaško-slovenskih odnosih. "Moj dogovor s premierjem Mirom Cerarjem, da po uveljavitvi poostrenega nadzora schengenske meje namesto sistematičnega izvajamo ciljni nadzor meje, je imel za posledico najboljšo turistično sezono po osamosvojitvi. Pričakujemo več kot 100 milijonov prenočitev," je dejal Plenković.

Kot je pojasnil, so tako pokazali, da se zavedajo, da je z dialogom in dogovorom mogoče reševati bistvena skupna vprašanja v interesu obeh držav.

Pričakuje, da se bosta diplomatski službi Hrvaške in Slovenije najverjetneje prihodnji teden dogovorili glede datuma obiska njegovega slovenskega kolega Cerarja v Zagrebu. Obisk naj bi se zgodil konec septembra po Plenkovićevi vrnitvi z udeležbe na Generalni skupščini ZN-a v New Yorku. Hrvaški premier je danes znova napovedal, da se bosta v Zagrebu "vsak s svojimi stališči" pogovarjala o reševanju spora o meji.

Hrvaška zunanja ministrica ponovila stališče Zagreba
Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić pa je na Bledu ponovila stališče Hrvaške, da je odstopila od arbitražnega procesa o meji s Slovenijo zaradi njegovega kompromitiranja s strani Slovenije. Slovenijo je označila kot tisto, ki je torej kršila mednarodno pravo, in s tem zavrnila pozive Zagrebu k uresničitvi arbitražne odločbe. Način, na katerega je Slovenija kompromitirala proces, je način, "ki ne bil smel biti primer ne državam v regiji niti nikomur drugemu" glede tega, kako je treba ravnati v postopku arbitraže, je dejala novinarjem ob robu Strateškega foruma Bled.

Ob robu se je ministrica, kot je še povedala, sestala z več udeleženci strateškega foruma, med drugim s francosko ministrico in vodjo vatikanske diplomacije, popoldne pa ima predviden pogovor s prvim podpredsednikom Evropske komisije Timmermansom. V dosedanjih pogovorih, kot je povedala, je ob različnih vprašanjih govorila tudi o arbitraži s Slovenijo oziroma "odprtem vprašanju meje, za katerega je treba najti način, da se reši".

Diplomatska ofenziva Slovenije na Bledu
Nerešena mejna vprašanja Hrvaške s sosedami
Plenković kritiziral Timmermansa glede arbitraže