Vasiliki Thanu je prisegla kot prva grška premierka in bo državo vodila do predčasnih volitev. Foto: Reuters
Vasiliki Thanu je prisegla kot prva grška premierka in bo državo vodila do predčasnih volitev. Foto: Reuters
Predčasne volitve v Grčiji

Predsednik Prokopis Pavlopulos je v četrtek Tanujevo v skladu z ustavo imenoval za predsednico prehodne vlade, ki bo državo vodila do predčasnih volitev. 65-letna predsednica vrhovnega sodišča je tako postala prva ženska, ki bo vodila grško vlado.

Najpomembnejše položaje v njenem kabinetu so zasedli strokovnjaki, ki uživajo zaupanje večine parlamentarnih strank. Skupno je sicer danes priseglo 23 ministrov.

Začasni kabinet stavi na kontinuiteto
Finančno ministrstvo bo vodil Giorgos Kuliarakis, ki je vrsto let sodeloval pri grških pogajanjih z mednarodnimi upniki o grškem dolgu, kar pomeni, da ima zaupanje posojilodajalcev. Zunanji minister je postal 87-letni veteranski diplomat Petros Moliviatis, ki je v preteklosti že vodil zunanje ministrstvo.

Položaj gospodarskega ministra pa je zasedel nekdanji socialistični finančni minister Nikos Kristodulakis. Priljubljena pevka Alkistis Protopsalti bo vodila ministrstvo za turizem, dolgoletna direktorica grške narodne galerije Marina Lambraki-Plaka pa bo pristojna za kulturo.

Odstop po osmih mesecih
Aleksis Cipras je odstopil s premierskega stolčka manj kot osem mesecev po tem, ko je bila njegova stranka Siriza januarja letos izvoljena na predčasnih volitvah. "Politični mandat, ki so mi ga volivci zaupali 25. januarja na volitvah, je izkoristil vse svoje možnosti in zdaj so na vrsti prebivalci Grčije, da povedo, kar mislijo," je dejal Cipras v televizijskem nagovoru.

Kot je znano, želi Cipras s predčasnimi volitvami zadušiti uporniško strujo znotraj vladajoče Sirize (teh je okoli tretjina), ki ne podpira njegove odločitve, da je ugodil zahtevam mednarodnih posojilodajalcev v zameno za izvajanje varčevalnih ukrepov. Grški premier je namreč izgubil večino v parlamentu, saj so uporniški člani Sirize po podpisu dogovora zapustili stranko.

Predčasne volitve v Grčiji