Michel Fourniret je bil zaprt že leta 1987, takrat zaradi spolne zlorabe. Foto: EPA
Michel Fourniret je bil zaprt že leta 1987, takrat zaradi spolne zlorabe. Foto: EPA
Marie-Jeanne Laville
Marie-Jeanne Laville, mati ene izmed žrtev, je prišla pred sodišče v Charleville-Mezieresu. Foto: Reuters

Enaka kazen je zaradi sokrivde doletela tudi njegovo ženo Monique Olivier, saj je možu pomagala žrtve ujeti v past. 66-letni Fourniret, imenovan tudi "Grdobec z Ardenov", je priznal, da je med letoma 1987 in 2001 ugrabil in nato umoril sedem deklet, starih med 12 in 22 let. Večino izmed njih je Fourniet ubil v Ardenih, na ozemlju Francije in Belgije. Žrtve so bile ustreljene, zadavljene ali zabodene do smrti.

Fourniret je žrtve opazil med vožnjo. Ustavil se je in dekle vprašal za pot, nato pa jo zvabil v avtomobil. Ker so dekleta v avtomobilu videla tudi njegovo ženo, so bila pomirjena.

Med dvomesečnim sojenjem serijskemu morilcu, ki je veljalo za eno največjih sojenj v zadnjih desetletij, Fourniret kljub priznanju krivde s sodiščem ni želel sodelovati. Na sodbo se ne bo pritožil.

Še nove obtožbe
Fourniret je sicer obtožen tudi ugrabitve, posilstva in umora britanske učiteljice, 20-letne Joanne Parrish, leta 1990, preiskujejo pa ga tudi v primeru ugrabitve, umora in poskusa posilstva 19-letne francoske invalidke Marie-Angele Domece. Krivdo v obeh primerih zanika.

Spomin na belgijskega serijskega morilca
"Grdobca z Ardenov" in njegovo ženo so aretirali v Belgiji leta 2003, pri poskusu ugrabitve 13-letnega dekleta. Dekletu je iz kombija uspelo pobegniti in opozoriti policijo. Ob aretaciji se je Fourniret hvalil, da je "hujši od Dutrouxa". Marc Dutroux je belgijski serijski morilec, ki je bil leta 2004 obsojen ugrabitve, mučenja in spolne zlorabe deklic, starih med osem in 19 let. Štiri izmed njih je umoril.

A. P.