Fourniretovo sojenje naj bi trajalo najmanj dva meseca. Foto: Reuters
Fourniretovo sojenje naj bi trajalo najmanj dva meseca. Foto: Reuters
Grad Sautou
Navzven idilični grad Sautou v severo-vzhodni Franciji, kjer sta se leta 1991 zakonca Fourniret izživljala nad deklicami. Foto: EPA
Dahina Le Guennan
Dahina Le Guennan bo ena izmed prič na sojenju. Fourniret jo je skušal posiliti, ko je bila stara 14 let. Foto: Reuters
Sojenje serijskemu morilcu

65-letni Fourniret, ki je dejanja priznal, je obtožen tudi več posilstev, njegovo ženo Monique Olivier pa v ločenem sojenju bremenijo sodelovanja pri umorih in ugrabitvah.



Aretirali so ga leta 2003 v Belgiji po poskusu ugrabitve 13-letne deklice. Zdaj 17-letnica bo na sojenju sodelovala kot priča.

Pedofil in groza dveh držav
Fourniret je dejanja priznal belgijskim preiskovalcem leta 2004, dve leti pozneje pa je sledila izročitev francoskim oblastem. Morilec se je v Belgijo preselil, potem ko je bil v Franciji obsojen pedofilije, a je večkrat prečkal mejo in v svoji rodni državi zagrešil več zločinov.

Fourniret je priznal osem umorov, med njimi tudi tistega 13-letne Mananye Thumpong, ki je izginila v Franciji leta 2001. Policijo je sam pripeljal do trupel nekaterih svojih žrtev. Ostanke dveh žrtev so našli na podeželski posesti v severni Franciji, ki si jo je storilec delil s svojo ženo.

On njej moža, ona njemu deklice
Fourniret je svoj morilski pohod najverjetneje začel, ko so ga konec 80. let izpustili iz zapora, kjer je služil kazen zaradi voajerizma in napada. Tam je tudi spoznal svojo bodočo soprogo Monique Olivier, ki je v zaporu delala kot prostovoljka. Par naj bi sklenil krvavi pakt že med njegovim prestajanjem kazni: on ji je obljubil, da bo ubil njenega prvega moža, če mu bo ona pomagala ugrabljati mlada dekleta.

Preiskovalci pravijo, da sta vsakokrat uporabljala enako metodo: on je med vožnjo opazil morebitno žrtev in jo povprašal za pot, nato pa dekle prepričal, naj sede v njegov avtomobil. Prisotnost Olivierjeve v vozilu naj bi žrtev pomirila.

Bremenijo ga še dveh zločinov
Poleg umorov, ki jih je priznal, so Fournireta obtožili še dveh, ki pa so stvar ločenega sojenja in jih Francoz ne priznava. Pri prvem primeru gre za ugrabitev, posilstvo in umor britanske 20-letne učiteljske pripravnice Joanne Parrish, ki je v času izginotja, leta 1990, delala v Auxerru v Franciji.

Drugi primer pa je ugrabitev, umor in poskus posilstva 19-letne invalidne Francozinje Marie-Angele Domece.

Na sojenju, ki naj bi trajalo najmanj dva meseca, bo približno 30 sorodnikov umorjenih žrtev.

K. S.


Sojenje serijskemu morilcu