Nekatere posnetke je Honors le 'režiral', v drugih se je tudi pokazal. Foto: Reuters
Nekatere posnetke je Honors le 'režiral', v drugih se je tudi pokazal. Foto: Reuters
USS Enterprise
Letalonosilka USS Enterprise bo v prihodnjih dneh odplula proti Bližnjemu vzhodu. Foto: EPA

Prizore je Owen Honors posnel med letoma 2006 in 2007 na letalonosilki USS Enterprise. Ko so obkrožili svet in zbudili vsesplošno ogorčenje, se je ameriška mornarica hitro odzvala in Honorsa razrešila z dolžnosti.

Odločitev so utemeljili z besedami, da je šlo za "veliko pomanjkanje presoje in profesionalnosti, saj ta dejanja postavljajo pod vprašaj njegov značaj, hkrati pa popolnoma spodkopavajo njegov ugled, ki je nujno potreben za vodenje", so sporočili. Honors se tako seli na kopno, kjer bo opravljal administrativna dela.

Snemal ob filmskih dnevih
Mornarica pa bo nadaljevala preiskavo o spornih posnetkih, ki jih je prvi prejšnji teden objavil časopis Virginian-Pilot, da bi ugotovila, kdo je še vedel zanje. Nekdanji pilot vojaške šole Top Gun, danes 49-letni Honors, je bil v času snemanja drugi po činu na letalonosilki, ki je opremljena tudi z jedrskim orožjem. Posnetki so nastajali ob dnevih, določenih za gledanje filmov, takrat pa so jih tudi predvajali.

V uvodu k enemu izmed posnetkov je Honors dejal: "Več let že poslušam pritožbe, da naj bi bili na kasetah neprimerni posnetki, a nikoli ni nihče prišel neposredno k meni, vedno so bile to le govorice."

"Igralcev" ni bilo težko najti
V enem izmed filmčkov Honors z besedami, da so "dekleta pod prho njegova najljubša tema", napove prizor, v katerem se nato dve mornarki pretvarjata, da se skupaj kopata. V drugem mornarji, preoblečeni v ženske, oponašajo masturbiranje, še en pa prikazuje neokusni straniščni humor, na katerem mornarji odigrajo pregled danke.

"Dvignil nam je motivacijo"
Na Facebooku so se že oglasili nekateri mornarji, ki so "igrali" v spornih videoposnetkih, in stopili v bran Honorsu. Zatrdili so, da so med dolgim, neprekinjenim službovanjem potrebovali dvig morale in novo motivacijo ter dodali, da jim je Honors s filmčku pomagal do večje sprostitve. Snemal naj bi jih šest tednov, vsak teden enega, v vodah Bližnjega vzhoda, ko je bila vojna v Iraku na vrhuncu. "Bil je zelo skrben profesionalec s smislom za humor in to je točno tisto, kar potrebujemo na ladji," je dejala neka mornarka.

Videoposnetki so prišli na dan nekaj tednov za tem, ko sta ameriški kongres in predsednik Barack Obama odpravila prepoved služenja gejem in lezbijkam v ameriški vojski.

Nekaj podob s posnetkov si oglejte v spodnji galeriji.