Grillo je gibanje 5 zvezd ustanovil oktobra leta 2009 in naj bi predstavljalo alternativo že ustaljenim politikom tako na desnem kot levem polu. Foto: EPA
Grillo je gibanje 5 zvezd ustanovil oktobra leta 2009 in naj bi predstavljalo alternativo že ustaljenim politikom tako na desnem kot levem polu. Foto: EPA
Pier Luigi Bersani
Bersani si z zmago na volitvah ne more dosti pomagati, saj mu ne omogča oblikovanja vlade po lastnih željah. Foto: EPA

Vodja Demokratične stranke Pier Luigi Bersani, čigar levosredinska koalicija je osvojila največ glasov na predčasnih volitvah, a vseeno premalo, da bi lahko samostojno vladala, je v torek izzval Grilla in njegovo gibanje ter jih pozval, naj storijo nekaj in ne samo pozivajo k odstranitvi etabliranih političnih strank.

"Vse do zdaj so govorili: 'Pojdite domov'. A zdaj so tudi oni tu. Torej, ali gredo tudi oni domov ali bodo storili, kar hočejo storiti za svojo državo in svoje otroke," je dejal Bersani, a zdaj doživel hladen tuš od gibanja, ki je največje presenečenje volitev.

Gibanje je osvojilo kar četrtino glasov in bo največja posamična stranka v poslanski zbornici, s čimer je postal ključni člen in jeziček na tehtnici pri oblikovanju nove vladne koalicije.

Grillo je zaprl vrata Bersaniju in na svojem blogu zlil gnev nanj ter druge voditelje leve sredine, ki so se drznili z "nedostojno" ponudbo obrniti na njegovo gibanje, ki se bori proti ustaljeni politiki.

Goreči nekdanji komik in eden najpriljubljenejših blogerjev v Italiji je Bersanija označil za "govorečega mrtveca" in političnega zalezovalca. Grillo je prepričan, da bi moral vodja leve sredine odstopiti, potem ko je njegova levosredinska koalicija dosegla slabši izid, kot so ji ga napovedovale predvolilne ankete.

Proti veliki koaliciji
V trenutni sestavi nobena stranka ali koalicija sama ne more oblikovati vlade, zato je pričakovati dolgotrajna pogajanja in nadaljevanje politične krize, ki so jo prinesli izidi predčasnih parlamentarnih volitev. Negotovost se pozna tudi na finančnih trgih, ki z zaskrbljenostjo spremljajo razmere v tretjem največjem gospodarstvu evrskega območja.

Na svojem računu na Twitterju je Grillo sporočil, da ne bodo podprli Demokratske stranke ali kogar koli drugega, ampak bodo v parlamentu glasovali za zakone, ki se skladajo z njihovimi predlogi.

Ob tem je Grillo spomnil na Bersanijeve kritike gibanja 5 zvezd med predvolilno kampanjo. "Aroganten je, da nas sprašuje za podporo," je še dejal.

Medtem je manjša koalicijska stranka v Bersanijevi levosredinski koaliciji zavrnila oblikovanje vladne koalicije z desno sredino Silvia Berlusconija. "Nobene velike koalicije," je zatrdil Nichi Vendola, ki je na čelu Leve ekološke stranke svobode, po pogovoru z Bersanijem.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je za 15. marec sklical prvo zasedanje novega parlamenta. Na ta dan bosta morala tako poslanska zbornica kot senat izvoliti svojega predsednika. Šele po tem bo Napolitano začel posvete s strankami in nekomu zaupal nalogo sestave nove vlade.