Grška policija je zapečatila stavbo nekdanjega ERT-ja. Foto: Reuters
Grška policija je zapečatila stavbo nekdanjega ERT-ja. Foto: Reuters
Atene
Pred stavbo nekdanjega ERT-ja se je zbralo nekaj sto protestnikov. Foto: Reuters

Policisti so izpraznili okolico televizije in zaprli vstop v stavbo, protestnike, ki so vztrajali v zgradbi nekdanje radiotelevizije, pa so razgnali. Pri tem so uporabili tudi solzivec, med protestniki in policisti pa so se vneli tudi manjši spopadi. Zaradi "upiranja avtoritetam" so policisti aretirali dva nekdanja zaposlena na ERT-ju in dva predstavnika sindikata.

"Operacija je bila potrebna, da se vzpostavi zakonitost," je dejal tiskovni predstavnik grške vlade Simos Kedikoglu in dodal, da je grška policija dokončno končala večmesečno zasedbo stavbe nekdanjega ERT-ja. "Stavbo televizije so na neki način spremenili v uporniški center proti odločitvam vlade," je še povedal Kedikoglu.

"Čas je za ukrepanje"
Pred stavbo nekdanjega ERT-ja, ki stoji v predmestju Aten Agia Paraskevi, se je zbralo nekaj več kot 200 aktivistov in poslancev levousmerjene stranke Zveza radikalne levice, ki so prišli podpret nekdanje uslužbence televizije in protestirat proti akciji.

K solidarnosti z nekdanjimi zaposlenimi so pozivali tudi prek družbenih omrežij. "Bitka za demokracijo in socialno pravico, ki so jo delavci ERT-ja bili več kot štiri mesece, je prišla do ključnega trenutka," so zapisali na svoji strani na Facebooku in dodali: "Čas je za ukrepanje, zberimo se!"

NERIT naj bi začel delovati čez nekaj mesecev
Nenadna odločitev grške vlade, da v okviru varčevalnih ukrepov, ki jih je morala vlada sprejeti v zameno za mednarodno finančno pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada, ukine državno radiotelevizijo ERT in odpusti 2.600 zaposlenih, je presenetila številne in premierja Antonisa Samarasa stala koalicijskega partnerja, Demokratične leve stranke.

Na stotine tistih, ki so ostali na cesti, se ni uklonilo zahtevam vlade in niso zapustili stavbe. Od junija dalje so tako v prostorih nekdanje radiotelevizije oddajali svoj protestni informativni program prek svetovnega spleta, medtem ko je vlada vzpostavila novo javno televizijo EDT. Ta oddaja osnovni program iz majhnega studia v Atenah, vlada pa ves čas poudarja, da je to le začasna rešitev, dokler ne bo začela v nekaj mesecih oddajati nova državna televizija NERIT.