Oblasti so vkrcavanje sirskih beguncev na trajekt Elefterios Venizelos začele v soboto zvečer. Foto: Reuters
Oblasti so vkrcavanje sirskih beguncev na trajekt Elefterios Venizelos začele v soboto zvečer. Foto: Reuters
Kos
Samo julija je v Grčijo prispelo 50.000 migrantov, največji naval pa je na otok Kos. Foto: Reuters

Trajekt Elefterios Venizelos je na otok Kos priplul v petek, vkrcavanje potnikov in njihova registracija pa se je začela ponoči. Sprva so se med begunci vneli manjši prepiri glede tega, kdo ima prednost pri vkrcanju, a so se kasneje postavili v vrsto v skupinah po 20 in potrpežljivo čakali na vkrcanje.

Sirce obravnavajo kot begunce in imajo več pravic
V ladijskih kabinah naj bi bilo prostora za približno 2.500 Sircev. To bo njihovo začasno prebivališče, medtem ko bodo predstavniki imigracijske službe na ladji izvajali registracijske postopke in pogovore s sirskimi begunci. Ker Sirci bežijo pred državljansko vojno, jih obravnavajo kot begunce, kar jim daje večje pravice pod mednarodnim pravom, kot jih imajo ekonomski migranti.

Pribežniki iz Afganistana, Iraka, Eritreje in Somalije, ki na Kos prispejo iz Turčije in si želijo boljšega življenja v Evropi, tam večinoma bivajo v šotorih, opuščenih stavbah ali celo na prostem, le redki si lahko privoščijo hotel. Ker jih obravnavajo kot ekonomske migrante, jih registrirajo na policiji.

Vlada trajekt poslala, da bi razbremenila obalo Kosa
Grška vlada je trajekt, ki sicer prevaža turiste med grškimi otoki, poslala, da bi vsaj delno razbremenila obalo otoka Kos ter da bi preprečila incidente, kot so se v zadnjih dneh zgodili med policisti ter priseljenci in begunci. V začetku tedna so na Kosu našteli že 7.000 pribežnikov, zato je župan otoka pisal vladi v Atenah in jih opozoril, da na otoku s 30.000 prebivalci nimajo dovolj zmogljivosti za njihovo namestitev.

Letos je v Evropo prek Sredozemskega morja po podatkih Mednarodne organizacije za migracije prišlo že skoraj 250.000 migrantov, približno polovica le-teh na grške otoke. Naval je večji v poletnih mesecih, ko stabilno vreme manj ogroža potovanje; samo julija je tako v Grčijo prišlo 50.000 migrantov.