Ministri v grškem parlamentu so ploskali premierju Papandreuju. Foto: EPA
Ministri v grškem parlamentu so ploskali premierju Papandreuju. Foto: EPA

Za proračun je glasovalo 156 poslancev vladajočih socialistov, proti pa je bilo 142 opozicijskih poslancev. Ker ima vladajoča stranka Pasok premierja Georga Papandreuja v 300-članskem parlamentu večino 156 poslancev, je bilo pričakovati, da bo proračun sprejet. Glasovanje o proračunu je bilo hkrati tudi glasovanje o zaupnici vladi premierja Papandreuja.

Prihranki, krčenje izdatkov in višji davki
V proračunu za leto 2011 so v skladu z zahtevami Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada, ki sta Grčiji letos odobrila za 110 milijard evrov posojil, predvideni ukrepi za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja. Ta naj bi se z 9,4 odstotka bruto domačega proizvoda, ki naj bi ga letos imela Grčiji, prihodnje leto znižal na 7,4 odstotka. Proračun predvideva tudi 14 milijard evrov prihrankov ter krčenje izdatkov za zdravstvo in višje davke.

Premier Papandreu je prepričan, da so njegovi varčevalni ukrepi uspešni. "Ne bomo bankrotirali. Leta 2012 se bomo zagotovo vrnili na pot rasti. Za uspeh bomo naredili, kar bo treba. Spremenili bomo to državo," je bil odločen premier.

Stavka ohromila promet v Atenah
Grki varčevalno naravnanemu proračunu močno nasprotujejo, zato so njegovo sprejemanje spremljali protesti jeznih državljanov in 24-urna stavka zaposlenih v javnem prometu. Stavka je v Atenah znova povzročila prometni kaos, saj so se morali državljani prevažati z avtomobili in taksiji, tokrat pa nista bila prizadeta letalski in pomorski promet.