Grki so se v zadnjih mesecih že večkrat podali na ulice in tako izražali svoje nasprotovanje vladnim varčevalnim ukrepom. Foto: EPA
Grki so se v zadnjih mesecih že večkrat podali na ulice in tako izražali svoje nasprotovanje vladnim varčevalnim ukrepom. Foto: EPA

Napovedana stavka grškega javnega sektorja naj bi ohromila državne službe, zaprte so osnovne in srednje šole, ministrstva in občine, odpovedanih pa je več deset letalskih poletov.

Nadzorniki letalskega prometa so se odločili, da se bodo stavki pridružili le za štiri ure, tako da bodo med 12. in 16. uro odpovedani vsi poleti v Grčijo in iz nje, kar bo zagotovo povzročilo kaos za popotnike. V javnih bolnišnicah bodo delovale le urgence.

K tokratni stavki je grške javne uslužbence pozval sindikat ADEDY, ki ima več kot 400.000 članov. Tako bodo še enkrat izrazili svoje nezadovoljstvo z vladnimi varčevalnimi ukrepi in znova ustavili življenje v tej sredozemski državi. Kot poroča Wall Street Journal, je sindikat ADEDY organiziral tudi nenasilno zborovanje v središču Aten in Soluna.

Ostri ukrepi za pomoč finančnih ustanov sprožili stavke
Socialistična vlada pod vodstvom premierja Georga Papandreuja je zmanjšala plače javnih uslužbencev, za tri leta zamrznila plače in omejila nova zaposlovanja v javnem sektorju, kar je bil pogoj za 110 milijard evrov vredno pomoč Mednarodnega denarnega sklada in Evropske unije, ki je državo rešila pred bankrotom.

Tokratna stavka, ki sledi protestu voznikov tovornjakov in železniških uslužbencev, je zadnja v vrsti številnih protestov, ki so samo septembra ohromili življenje v Grčiji. Kot vse kaže, pa ni zadnja, saj stavke že napovedujejo odvetniki, farmacevti, vozniki taksijev in predstavniki številnih drugih poklicev.