Angel Gurria vodi organizacijo ravno v času, ko ta praznuje 50 let obstoja. Foto: EPA
Angel Gurria vodi organizacijo ravno v času, ko ta praznuje 50 let obstoja. Foto: EPA

Angel Gurria, ki vodi Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj, se je s slovenskimi novinarji srečal v Parizu po srečanju s predsednikom države Danilom Türkom ob robu foruma ob 50. obletnici OECD-ja. Povedal je, da morajo imeti volivci pri odločanju o pokojninski reformi v mislih medgeneracijsko odgovornost, saj je "robusten pokojninski sistem absolutno bistven" za dobro delovanje družbe.

"Gre za medgeneracijsko odločitev"
Na vprašanje, kako pomembna je pokojninska reforma za Slovenijo in kaj je na kocki na referendumu 5. junija, je Gurria odgovoril, da lahko na to najbolje odgovorijo Slovenci sami, zato je tudi referendum. "Rečem lahko le, da je robusten pokojninski sistem absolutno bistven za široko uravnoteženo družbo ter sposobnost ljudi, da si lahko zagotovijo dovolj varno in dobro življenje za obdobje po prenehanju dela," je dejal Gurria.

Generalni sekretar OECD-ja je prepričan, da ni enega samega modela pokojninskega sistema, ki bi ga priporočil, verjame pa v to, da sistem deluje bolje, če imajo ljudje več izbire. Ob tem je poudaril, da je izbira slovenske vlade in ljudi zelo pomembna. "Včasih ljudje pozabijo, da gre za izbiro na srednji in dolgi rok, ne gre za izbiro za jutri. To je medgeneracijska odločitev," je poudaril.

Gurria od Türka izve veliko
Ob tem je Gurria povedal še, da se pogosto srečuje s predsednikom Türkom in da od njega vsakič izve veliko modrega in novega, ne samo o Sloveniji, ampak tudi o vsej Evropi. Izpostavil je še pomoč Slovenije jugovzhodni Evropi in slovenskega predsednika imenoval "prvaka pri merjenju napredka".

Predsednik Türk je imel v Parizu v okviru foruma OECD-ja ključen nagovor ob predstavitvi novega indeksa boljšega življenja.