Guterres poudarja odgovornost bogatih držav. Foto: EPA
Guterres poudarja odgovornost bogatih držav. Foto: EPA

Bogate države in velika energetska podjetja je okrcal, da s "plenilskimi" obrestnimi merami in uničujočimi cenami goriva dušijo revne države.

Razvite države je pozval, naj zagotovijo najmanj 500 milijard dolarjev pomoči letno najrevnejšim državam, ki so "ujete v začaranem krogu", zaradi česar se njihova gospodarstva ne morejo reformirati, izobraževalni in zdravstveni sistemi pa obnoviti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zelo dobro se zavedamo neenakosti, ki jih povzroča naš nepošten globalni goospodarski in finančni sistem," je dejal po poročanju Al Džazire.

"Gospodarski razvoj je težaven, če državam primanjkuje sredstev, so obremenjene z dolgovi in se še vedno spopadajo z zgodovinsko krivico zaradi neenakomernega odziva na covid-19," je dejal.

"Boj proti podnebni katastrofi, ki je nisi povzročil, je izziv, ko stroški kapitala skokovito naraščajo," prejeta finančna pomoč pa je "kaplja v morje", je dodal Guterres. "Velikani fosilnih goriv ustvarjajo ogromne dobičke, medtem ko milijoni v vaših državah ne morejo dobiti hrane," je opozoril.

"Naš globalni finančni sistem so zasnovale bogate države, večinoma v svojo korist," je dejal Guterres. "Zaradi pomanjkanja likvidnosti so mnogi od vas zaradi oderuških obrestnih mer izrinjeni s kapitalskih trgov," je nagovoril najrevnejše države.

Predsednik Malavija Lazarus Chakwera, predsedujoči vrhu, je tako kot Guterres kritiziral "prelomljene obljube" mednarodne skupnosti. Pomoč po njegovih besedah "ni usluga ali dobrodelno dejanje", ampak "moralna odgovornost".

Na današnjem vrhu najmanj razvitih držav, ki poteka pred konferenco ZN-a o najmanj razvitih državah, sodelujejo voditelji in predstavniki 33 afriških držav, 12 azijsko-pacifiških držav in Haitija, poroča AFP.

Afganistan in Mjanmar, dve izmed najrevnejših držav, nista prisotni na vrhu v glavnem mestu Katarja, saj članice ZN-a ne priznavajo njunih vlad kot legitimnih.

Na srečanju prav tako ni nobenega voditelja kakšnega od večjih gospodarstev.