Vlastimir Djordjević je na Kosovu med režimom Slobodana Miloševića vodil operacije specialnih policijskih sil. Foto: EPA
Vlastimir Djordjević je na Kosovu med režimom Slobodana Miloševića vodil operacije specialnih policijskih sil. Foto: EPA

Djordjević, ki je pred desetletjem poveljeval srbskim policijskim silam na Kosovu, je bil spoznan za krivega v vseh točkah obtožnice, in sicer sodelovanja v "poskusu spremembe etničnega ravnovesja na Kosovu", prisilnega preseljevanja, deportacij, pobojev in pregona Albancev s Kosova v prvih šestih mesecih leta 1999.

Odgovoren za izgon in poboje v Srbiji
Sodišče je razsodilo, da je Djordjević odgovoren za izgon več sto tisoč kosovskih Albancev ter umora najmanj 724 albanskih civilistov, ki so jih pokopali v množičnih grobiščih v Srbiji: v Batajnici, Petrovem Selu in ob jezero Perućac v okolici Bajine Bašte.

Haaško sodišče je obtožnico proti Djordjeviću objavilo 20. oktobra 2003, nekdanjega srbskega generala pa so po njegovem večletnem begu aretirali črnogorski policisti junija 2007 v Budvi v Črni gori. Tamkajšnje oblasti so ga izročile haaškemu sodišču, sojenje proti njemu pa se je začelo konec januarja 2009.

Trojici za iste obtožbe po 22 let zapora
Ista obtožnica je bila vložena tudi proti policijskemu generalu Sretenu Lukiću, nekdanjemu podpredsedniku vlade ZRJ Nikoli Šainoviću in nekdanjemu načelniku generalštaba jugoslovanske vojske Nebojši Pavkoviću. Trojica je bila februarja 2009 obsojena na 22 let zaporne kazni.