Stanišića in Simatovića čaka vnovično sojenje. Foto: EPA
Stanišića in Simatovića čaka vnovično sojenje. Foto: EPA

Na prvi stopnji sta bila tesna sodelavca nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića obtožena, da sta med vojno na območju nekdanje Jugoslavije organizirala, financirala, oskrbovala in nadzirala srbske paravojaške formacije, kot so Rdeče baretke, Škorpijoni, pa tudi Tigri pokojnega Željka Ražnatovića - Arkana. Simatović je bil prvi poveljnik Rdečih baretk.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu ju je obtožilo zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov s ciljem trajne in nasilne odstranitve nesrbskega prebivalstva iz delov BiH-a in Hrvaške, ki bi bili nato vključeni v srbsko državo.

Pocar: Sodniki so naredili več napak
Leta 2013 so ju, potem ko tožilstvo ni nedvoumno dokazalo, da sta načrtovala ali ukazala zločine, navedene v obtožnici, oprostili. Sledila je pritožba tožilstva, zdaj pa je sodišče oprostilni sodbi razveljavilo. Sodnik Fausto Pocar je dejal, da bodo obtoženima ponovno sodili v vseh točkah obtožnice. Ob tem je pojasnil, da so sodniki leta 2013 naredili več napak.