Praljak je umrl zaradi odpovedi srca nekaj ur po zaužitju strupa. Foto: Reuters
Praljak je umrl zaradi odpovedi srca nekaj ur po zaužitju strupa. Foto: Reuters

Tako ne bo nihče odgovarjal, ker je Praljak v priporu nabavil stekleničko s kalijevim cianidom, ki ga je nato spil.

72-letni nekdanji načelnik generalštaba Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) se je ubil v sodni dvorani haaškega sodišča novembra, takoj za tem, ko so mu pravnomočno potrdili 20-letno zaporno kazen zaradi vojnih zločinov nad Bošnjaki v BiH-u, s katero je bila njegova pritožba zavrnjena.

Po branju sodbe je vzkliknil, da ni vojni zločinec, in zaužil strup. Čeprav so ga nemudoma odpeljali v bolnišnico, je nekaj ur pozneje umrl zaradi odpovedi srca.

Pod drobnogledom tudi odvetnica
Preiskava haaškega sodišča ni ugotovila odgovornosti paznikov pri vnosu strupa v pripor, ni pa odgovorila na vprašanje, kako je kalijev cianid končal pri Praljaku. Primer preiskuje tudi nizozemska policija, ki bo o svojih ugotovitvah obvestila hrvaško veleposlaništvo na Nizozemskem.

V Praljakovi celici so po njegovi smrti našli ovojnico, naslovljeno na njegovo odvetnico Niko Pinter, v kateri je bilo pismo za Praljakovo ženo. Pinterjeva pravi, da bi se nemudoma odzvala pozivu sodišča, če bi se pokazalo, da je bila vpletena v Praljakov samomor. Ocenjuje pa, da bi šlo za kratko preiskavo, saj je Praljaka nazadnje videla leto dni, preden je naredil samomor.