Šešelj na podlagi omenjenih člankov zahteva, da opustijo sojenje proti njemu. Foto: EPA
Šešelj na podlagi omenjenih člankov zahteva, da opustijo sojenje proti njemu. Foto: EPA
Pozornost haaškega sodišča sta pritegnili dve novici. Foto: MMC RTV SLO

Sodnik haaškega sodišča Jean-Claude Antonetti je ukazal, da morajo oblasti preiskati, kdo in na podlagi katerih podatkov je napisal članka "Umaknite Šešlja iz Srbije" in "Vsi na sodišče", ki jih je Kurir objavil 27. in 28. junija letos.

Šešlja umaknili, da bi naredili prostor Djindjiću?
V ukazu sodišča so zapisali, da naj bi bila članka napisana na podlagi transkripta zaupnih pogovorov preminulega nekdanjega srbskega premierja Zorana Djindjića z nekdanjo glavno haaško tožilko Carlo Del Ponte in s sodnikom Richardom Mayem v Luganu 14. avgusta leta 2000. V članku "Umaknite Šešlja iz Srbije" so zapisali, da naj bi se Del Pontejeva in Djindjić dogovorila, da bodo s Šešljevo aretacijo in premestitvijo v Haag v Beogradu naredili politični prostor za Djindjića.

V drugem članku z naslovom "Vsi na sodišče" je pozornost sodnega sveta pritegnil navedek sodnika Maya, ki se je takrat pridružil tajnim pogovorom. Sodnik Richard May je bil sicer glavni sodnik v procesu proti nekdanjemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću do leta 2004, ko se je zaradi bolezni poslovil od sodišča. Kmalu zatem je umrl.

Šešelj na podlagi člankov zahteval konec sojenja
Šešelj je na sodišču navajal omenjena članka in na njuni podlagi zahteval, da se opusti sojenje proti njemu, kot dokaz pa je omenil tudi nekdanjo glavno haaško tožilko Del Pontejevo, ki je leta 2003 na zahtevo takratnega premierja Djindjića izdala obtožnico proti njemu.

Srbske oblasti morajo pojasniti vse okoliščine
Glede na to, da se v Kurirjevih člankih pojavljajo navedki ljudi, ki so tesno povezani s haaškim sodiščem za zločine na območju nekdanje Jugoslavije in še posebej s procesom proti Vojislavu Šešlju, je sodnik Antonetti presodil, da je v interesu prava in integritete sodišča, da pojasni okoliščine, v katerih so članki nastali.

Srbske oblasti in svet za vojne zločine okrožnega sodišča v Beogradu morajo tako med drugim preveriti predvsem identiteto avtorja člankov in kako je prišel do podatkov, ki jih v člankih navaja. Odkriti morajo vse informacije, posnetke in elemente, ki potrjujejo dejstva, zapisana v člankih. Sodišče je srbskim oblastem postavilo rok dveh mesecev.

B. T.