Šešlja je marca haaško sodišče oprostilo po vseh devetih točkah obtožnice. Foto: EPA
Šešlja je marca haaško sodišče oprostilo po vseh devetih točkah obtožnice. Foto: EPA

Pritožbo je tožilstvo sicer napovedalo že na začetku aprila, potem ko je sodišče Šešlja oprostilo konec marca. Zahtevajo ponovitev postopka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Haaško sodišče je 31. marca z večinsko odločitvijo tričlanskega sodnega senata odločilo, da Šešelj ni kriv po nobeni izmed devetih točk obtožnice, v kateri so mu bili očitani vojni zločini in zločini proti človečnosti med vojnama na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini. Sodišče je namreč razsodilo, da tožilstvo, ki je za Šešlja zahtevalo 28 let zapora, obtožb ni dokazalo onkraj razumnega dvoma.

Ko je sodišče Šešlja oprostilo, je glavni tožilec Serge Brammertz ocenil, da so bile v sodbi narejene "daljnosežne napake" in napovedal, da bodo preučili, ali obstaja možnost za pritožbo. Dodal je še, da so sodniki v razsodbi sprejeli "nerazumne in nasprotujoče si ugotovitve glede dejstev".

Šešelj "grozi" z obiskom Hrvaške
Šešelj, poslanec v srbskem parlamentu in predsednik Srbske radikalne stranke, se je pred tednom dni sicer pohvalil, da je dobil diplomatski potni list in da namerava obiskati Zagreb. Obisk na Hrvaškem je napovedal v času največjih napetosti med Zagrebom in Beogradom v zadnjih letih. Hrvaški premier Tihomir Orešković, ki opravlja tekoče posle, je takoj dejal, da ga bo hrvaška policija v tem primeru prijela.

Odnosi med državama so tokrat zaostreni, ker Zagreb ostro nasprotuje srbskemu zakonu o univerzalni jurisdikciji, ki omogoča srbskemu pravosodju sojenje za vojne zločine, ki so bili storjeni na celotnem območju nekdanje Jugoslavije, tudi hrvaškim državljanom.