Vodja Hamasa v izgnanstvu je omilil svoja dosedanja stališča. Foto: EPA
Vodja Hamasa v izgnanstvu je omilil svoja dosedanja stališča. Foto: EPA
Privrženke Hamasa
Hamas se je s Fatahom zapletel v spopade. Foto: EPA

Voditelj Hamasa Kaled Mešal, ki živi v izgnanstvu v Siriji, je v intervjuju povedal, da je Izrael "realnost" in da "bo obstajala država z imenom Izrael, kar je dejstvo".

Težava ni obstoj Izraela, temveč neuspeh ustanovitve države za Palestince, je še povedal vodja Mešal. O uradnem priznanju judovske države bo po njegovih besedah Hamas razmišljal šele, ko bodo Palestinci dobili svojo državo.

Zahteve po palestinski državi
Palestinska država naj bi vključevala Gazo, Zhodni breg in vzhodni Jeruzalem, palestinski begunci pa naj bi se vrnili na svoje domove, s katerih so bili pregnani pred in med vojno z Izraelom leta 1967. "Kot Palestinec govorim o palestinski in arabski zahtevi po državi z mejami iz leta 1967. Res je, da bo na preostali palestinski zemlji obstajala država imenovana Izrael", je dejal Mešal.

Zahodne države so Palestincem odtegnile finančno pomoč, ker Hamasova vlada noče priznati Izraela, se ne odpove nasilju in ne sprejme mirovnih dogovorov.

Za končno rešitev ves arabski svet
Dan pred obiskom ameriške državne sekretarke Condoleezze Rice na Bližnjem vzhodu je egiptovski zunanji minister Ahmed Aboul Gheit na tiskovni konferenci s svojim jordanskim kolegom Abdelelahom al-Khatibom poudaril skupno željo Egipta, Jordanije, Arabcev in Palestincev po dokončni rešitvi palestinsko-izraelskega vprašanja, še preden se dogovorijo, kako bodo do rešitve sploh prišli.