Izrael naj bi imel med 100 in 200 jedrskih konic, ki naj bi bile shranjene v Dimoni. Foto: EPA
Izrael naj bi imel med 100 in 200 jedrskih konic, ki naj bi bile shranjene v Dimoni. Foto: EPA
Pripadniki Hamasa po besedah Izraela svoje rakete skladiščijo na domovih, v šolah in mošejah, tako da lahko izraelske napade na ta skladišča prikažejo kot napade na palestinske civiliste. Foto: EPA
Palestinski skrajneži
Grafit v Gazi
Rakete kasam nosijo ime po muslimanskem kleriku Izu ad-Dinu Al Kasamu, ki je živel na prelomu 19. in 20. stoletja. Foto: EPA

Če so pripadniki palestinskega skrajnega gibanja v preteklosti iz Gaze na južna izraelska mesta izstreljevali v domačih delavnicah narejene rakete kasam, ki imajo doseg do 12 kilometrov, pa se je zdaj izkazalo, da so svoj arzenal okrepili še z močnejšimi in natančnejšimi raketami grad, ki dosežejo do 20 kilometrov.

Rakete grad izdelujejo v okoli 50 državah in so lahko dostopne na črnem trgu, v Gazo pa so jih po vsej verjetnosti pretihotapili prek podzemnih rovov pod mejo med Gazo in Egiptom, ki med popolno izraelsko zaporo služijo za dobavo orožja skrajnežem in drugih dobrin za obubožane prebivalce oblegane palestinske enklave.

Vsak deseti Izraelec na dosegu rakete
A še bolj kot rakete grad, zdaj Izraelce skrbijo iranske rakete fajr-3, ki imajo doseg do 50 kilomterov, izpopolnjene različice pa nese še dlje. Po podatkih izraelskih obveščevalnih služb ima Hamas nekaj tisoč raket kasam, nekaj sto raket grad in nekaj deset raket fajr-3. Z vsem tem arzenalom je od Hamasovih raket zdaj ogroženih okoli 800.000 Izraelcev, kar pomeni desetina prebivalstva.

Po prestrašenih prebivalcih Sderota, Ašdoda in Aškelona, ki so bili do tega trenutka redna tarča Hamasovih raketnih napadov, saj ležijo najbližje Gazi in še ležijo v dosegu raket kasam, so se morali ta teden v zaklonišča podati tudi prebivalci do zdaj mirnega puščavskega mesta Beršeba, ki leži okoli 46 kilometrov od Gaze.

Dimona domovanje izraelskega jedrskega orožja
Na Beršebo je ta teden padlo nekaj Hamasovih raket in izraelske oblasti se bojijo, da bi lahko kaj kmalu te poletele še dlje - do jedrskega kompleksa Dimona, ki leži okoli 30 kilometrov vzhodno od mesta. V Dimoni se nahaja edini izraelski jedrski reaktor in tam naj bi bile shranjene tudi jedrske konice, o katerih sicer Izrael ni nikoli javno spregovoril, a ni nobena skrivnost, da je država edina jedrska sila na Bližnjem vzhodu.

Jedrski reaktor Dimona je tako dobro zaščiten, da tudi boljše rakete od Hamasovih ne bi povzročile večje škode, vprašanje pa je tudi, če bi se gibanje odločilo za napad na jedrski objekt, saj bi bile morebitne hujše posledice usodne tudi za njih.

Bojazen pred istočasnim napadom Hamasa in Hezbolaha
Mnogi pa opozarjajo, da je samo vprašanje časa, kdaj bodo Hamasove rakete dosegle večja urbana središča, kot je Tel Aviv in Jeruzalem, čeprav se za napad na slednjega palestinski skrajneži ne bi odločili, saj tam živi veliko Palestincev, mesto pa ima tudi številne islamske svete kraje.

Najhujša nočna mora Izraela je, da bi bili tarča hkratnega napada s severa in juga. Šiitsko skrajno gibanje Hezbolah bi z raketami katjuša z juga Libanona napadlo sever Izraela in Hamas iz Gaze jug Izraela, tako da bi bila na dosegu raket skoraj večina izraelskega prebivalstva.

Vodja Hamasa in palestinski premier v Gazi Ismail Hanija je pred nekaj dnevi dejal, da je zmaga nad Izraelom bližje, kot si ljudje mislijo in nekateri v Izraelu se bojijo, da so skrajneži dobili božično darilo od iranskih in Hezbolahovih podpornikov - rakete daljšega dosega.

G. V.