HDZ od lanskega odstopa Iva Sanaderja vodi Jadranka Kosor. Foto: EPA
HDZ od lanskega odstopa Iva Sanaderja vodi Jadranka Kosor. Foto: EPA

Po triurni seji je predsedstvo HDZ-ja ugotovilo, da je Polančec s svojimi dejanji škodoval ugledu stranke, zato so ga iz nje izključili.

Polančec je v torek pred preiskovalno komisijo hrvaškega sabora pričal o okoliščinah prodaje hrvaškega naftnega podjetja Ina madžarski naftni družbi Mol, ki je pridobila upravljavske pravice, čeprav nima večinskega deleža v podjetju.

Nekdanji vplivni član hrvaške vlade, ki je bil med pogajalci o prodaji Ine, je povedal, da je HDZ in vlado redno obveščal o procesu spreminjanja omenjene delničarske pogodbe, pri čemer je poudaril, da ni sprejel nobene poteze brez odobritve predsedstva stranke ali vladnih ministrov, ki so postopek spreminjanja pogodbe med Ino in Molom redno obravnavali.

Afera za afero
To pa ni edina afera, v katero je vpleten Polančec, saj so ga pred kratkim izpustili iz šestmesečnega pripora, potem ko so ga prijeli v primeru preiskave nezakonitih poslov v največjem hrvaškem prehrambnem podjetju Podravka, ki naj bi ga še skupaj s sedmimi kolegi oškodoval za 55 milijonov evrov. Po aretaciji ga je HDZ razrešil vseh strankarskih dolžnosti.

Hrvaška premierka in predsednica HDZ-ja Jadranka Kosor je v sredo potrdila, da sta se s Polančcem srečala pred nekaj dnevi, vendar ni želela govoriti o vsebini pogovorov. Izdala je le, da mu je svetovala, naj v postopkih proti njemu govori le resnico.

S Polančcem se je srečal tudi predsednik sabora in član predsedstva HDZ-ja Luka Bebić, ki je nekdanjemu strankarskemu kolegu svetoval, naj vsekakor priča pred preiskovalno komisijo.

Proti Polančcu so vložene tri ločene obtožnice za kazniva dejanja, ki naj bi jih storil kot podpredsednik vlade in gospodarski minister, poleg tega pa preiskovalci ugotavljajo še njegovo vlogo v aferi pri preprodaji električne energije v Hvaškem elektrogospodarstvu (HEP).