Herman Cain se je čez noč povzpel na čelo republikanskih kandidatov. Foto: Uradna stran kampanje Hermana Caina
Herman Cain se je čez noč povzpel na čelo republikanskih kandidatov. Foto: Uradna stran kampanje Hermana Caina
Cain je eden zanimivejših republikanskih kandidatov, ki si je priljubljenost zgradil predvsem na neposrednosti in jezičnosti. Foto: EPA
Cain se je na zadnji debati odrezal odlično. Foto: EPA
Da cilja na Belo hišo, ne skriva. Foto: EPA
Cainu zdaj vsi gledajo v hrbet. Foto: EPA

Cain nedvomno naglo postaja najbolj priljubljen med, iskreno, dokaj omlednimi republikanskimi kandidati za predsednika ZDA (polovica vprašanih Američanov ne zna našteti niti enega kandidata). A večina Američanov (kaj šele širše javnosti) zanj še nikdar ni slišala.
In kdo sploh je Herman Cain? Nedvomno je daleč stran od povprečnega republikanskega kandidata. Kot prvo, bogati poslovnež sploh ni politik. Njegov bogat in slikovit življenjepis razkriva, da je bil rojen leta 1945 v Memphisu (Tennessee), njegova mama je bila čistilka, njegov oče pa šofer, brivec in hišnik. Med odraščanjem je Cain iz prve roke izkusil rasno segregacijo, ko se je moral voziti v zadnjem koncu avtobusov.
Diplomiral je iz matematike, magistriral iz računalništva, med podiplomskim študijem pa je bil redno zaposlen na ministrstvu za mornarico kot strokovnjak za balistiko.

Po zadnji Zogbyjevi javnomnenjski raziskavi priljubljenosti republikanskih kandidatov je Cain z 38 odstotki trdno na prvem mestu. Sledita nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney (18 %) in teksaški guverner Rick Perry (12 %). Sodeč po tej raziskavi bi Cain v neposredni bitki premagal celo predsednika Baracka Obamo (46 % proti 44 %).

"Amerika ima težave. Jaz jih rešujem."
V svoji raznoliki karieri je delal še kot radijski voditelj, baptistični duhovnik in predstavnik Zveznih rezerv. Morda njegova najslavnejša služba je bilo mesto izvršnega direktorja picerije Godfather's Pizza, ki jo je z drastičnimi ukrepi potegnil iz finančnega propada. Kot svetovalec je pomagal številnim politikom in se leta 2000 celo sam potegoval za predsedniški stolček. Ko je letos začel kampanjo, so Caina skoraj vsi odpisali, a svojih ambicij ni nikdar skrival: "Amerika ima težave. Jaz rešujem težave. Zato kandidiram."

Caina je na vrh javnomnenjskih raziskav zavihtela močna predstava v debatah. Zmagal je že na predizborih na Floridi in nenadoma ga politični analitiki jemljejo zelo resno - celo tako resno, da za 2012 napovedujejo boj med dvema temnopoltima kandidatoma za Belo hišo. "Cain proti Obami 2012 - to ni le fantazija," so zapisali pri Fox Newsu.
Nezaupljivost do Romneyja
A, kot piše Guardian, bi znale biti take napovedi malce pretirane. Številni strokovnjaki namreč menijo, da je Cain zgolj zadnji, ki mu gre v prid nezaupanje konservativcev do Mitta Romneyja, ki je do zdaj veljal za favorita. Aktivisti gibanja čajank in verska desnica gojijo do Romneyja, nekdanjega guvernerja Massachusettsa, po veroizpovedi pa mormona, nezaupanje zaradi njegove "obamovske" zdravstvene reforme in njegovih spreminjanj političnih stališč do vprašanj, kot je, denimo, splav.
Tekma za republikansko nominacijo je do zdaj potekala v znamenju dvigov in padcev vrste konservativnih junakov, začenši z milijarderjem Donaldom Trumpum, nato je imela svoj trenutek čajankarka Michelle Bachmann, pa teksaški guverner Rick Perry, zdaj uživa pozornost Cain. "To je, kot da bi se lačen napotil k hladilniku, da odprl in se ne bi mogel odločiti, kaj jesti. To delajo konservativci. Hočejo izbrati nekoga, ki ni Romney," razlaga Shaun Bowler, profesor političnih znanosti na Kalifornijski univerzi.

Kako zadržati prednost?
A Cainu se zdaj ponuja izjemna in nepričakovana priložnost. V tekmo je vstopil kot tiste vrste neznani kandidat, ki naglo postane tarča satiričnih TV-voditeljev. Njegovo udejstvovanje v poslu pic nedvomno ponuja celo vrsto priložnosti za šale. A republikanci zdaj počasi dojemajo, da Cain ni zgolj popestritev liste kandidatov, ampak da lahko dejansko unovči svoj položaj.
"Pritegnil je pozornost republikanske stranke. A zdaj jo mora naslednjih 100 dni zadržati," meni Scott Reed, republikanski svetovalec in vodja predsedniške kampanje Boba Dola leta 1996. Reed pravi, da mora Cain zdaj svoje visoke številke izkoristiti za zbiranje nujno potrebnih sredstev za ključne prve preliminarne volitve v Iowi in New Hampshiru.

Tista zloglasna jezičnost ...
Trenutno se Cain očitno s tem ne obremenjuje še pretirano - čas raje namenja promociji svoje zadnje knjige (zgovorno naslovljene avtobiografije To je Herman Cain: Moje potovanje do Bele hiše), kot pa da bi se miselno pripravljal na medijski pokol, ki ga čaka, ko enkrat stopi v naslednjo fazo. Cain namreč slovi po tem, da nima dlake na jeziku (je bil le radijski voditelj), kar bi ga lahko spravilo v težave. Že zdaj si je nakopal bes številnih zaradi svojih opazk, da bi lahko muslimanom prepovedali gradnjo mošej, in opozoril, da bi v ZDA lahko uvedli šeriatsko pravo.

A prav ta odkritost in jezičnost je tudi velik del Cainove privlačnosti. S svojo neposrednostjo in izjemnim komični tajmingom pri spontanih opazkah je postal zelo priljubljen. "Herman Cain je bister tip, ki se z volivci ujame na intelektualni in čustveni ravni. Ko se čedalje bolj bližamo volitvam, je Cain najverjetneje zadnji pravi tekmec antiromneyjevskega dela stranke," razlaga republikanski svetovalec Steve Mitchell.