V prvi resni republikanski debati je nastopilo sedem kandidatov, a je mogoče pričakovati, da se bo sedmerici v prihodnjih mesecih pridružil še kdo. Foto: EPA
V prvi resni republikanski debati je nastopilo sedem kandidatov, a je mogoče pričakovati, da se bo sedmerici v prihodnjih mesecih pridružil še kdo. Foto: EPA
Mitt Romney
Za zdaj za najverjetnejšega nasprotnika Obame na volitvah novembra prihodnje leto velja nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je v ponedeljek zbiral denar na Floridi. Foto: EPA

Pred kamere v ameriški zvezni državi New Hampshire, kjer bodo čez pol leta tudi prve strankarske volitve za republikanskega predsedniškega kandidata, je stopilo sedem kandidatov, in sicer: kongresnica iz Minnesote Michele Bachmann, ki je svojo kandidaturo napovedala prav na soočenju, nekdanji predsednik predstavniškega doma iz Georgie Newt Gingrich, nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney, kongresnik iz Teksasa Ron Paul, nekdanji guverner Minnesote Tim Pawlenty, nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum in temnopolti poslovnež iz Georgie Herman Cain.

Obama glavna tarča kritik
Kandidati so pozabili na medsebojne prepire in se izogibali medsebojnih kritik, zato pa so se toliko bolj posvetili napadom na predsednika Obamo. Ta po njihovem mnenju vse od začetka mandata niza napako za napako, jasno pa je postalo tudi, da se ob morebitni izvolitvi katerega koli izmed njih obeta odprava Obamove zdravstvene reforme, podjetja v težavah pa bodo morala pozabiti na pomoč države.

Vseh sedem je nasprotovalo tudi reševanju finančnega sistema v času zadnje krize, kandidati pa so tudi družno nasprotovali pravici do umetne prekinitve nosečnosti in porokam istospolno usmerjenih. Velika večina med njimi bi celo spremenila zvezno ustavo, da bi tako uzakonila prepoved istospolnih porok.

Paul in Romney za umik vojakov iz Afganistana
Gingrich, ki mu je pred dnevi zaradi odhoda vodilnih sodelavcev skoraj razpadla kampanja, je govoril predvsem o Obamovi gospodarski depresiji, Ron Paul se je zavzel za takojšen umik ameriške vojske iz Afganistana, s čimer se je delno strinjal tudi Romney. Tim Pawlenty je zgroženo ugotovil, da so ZDA za Obamo le del sveta kot druge države, ne pa nekaj posebnega, Santorum pa je podprl privatizacijo zveznega zdravstvenega sistema za upokojence (medicare) na način, da zvezni proračun subvencionira upokojence, ki bodo šli k zasebnim zavarovalnicam.

Ron Paul, ki si želi vrnitev v zlate čase zlate podlage za dolar, je napadal ameriško centralno banko, ker naj bi s svojo politiko uničevala ameriško valuto. Poslovnež Cain se je zavzel za odpravo davka na dobiček in izrazil prepričanje, da je zaman plačeval vse davke, ker ne bo dočakal ugodnosti iz sistema medicare.

Zmagovalca ni bilo, v anketah vodi Romney
Zmagovalca soočenja ni bilo, največ aplavza pa je pri občinstvu v dvorani požela Bachmannova, ko je zagotovila, da bo Obama v Beli hiši le en mandat. Glede na javnomnenjske raziskave za najverjetnejšega tekmeca Obame trenutno velja Romney.

Sedmim kandidatom, ki so nastopili na soočenju, pa se bo zagotovo pridružil še kdo. V republikanski stranki namreč še vedno čakajo na odločitev nekdanje guvernerke Aljaske in nekdanje podpredsedniške kandidatke Sarah Palin, ki še vedno ni sporočila, ali bo kandidirala ali ne, prav tako na soočenju ni bilo nekdanjega guvernerja Utaha in nekdanjega Obamovega veleposlanika na Kitajskem Jona Huntsmana, ki naj bi se o kandidaturi odločil kmalu. Odločitev naj bi kmalu sprejel tudi guverner Teksasa Rick Perry.

Obama z obiskom Portorika dvori Portoričanom v ZDA
Predsednik Obama je v ponedeljek obiskal Severno Karolino, kjer je obljubljal nova delovna mesta, ustavil pa se je tudi na Floridi, kjer je nabiral denar za svojo predsedniško kampanjo. Danes se bo Obama odpravil v Portoriko, kar je prvi obisk ameriškega predsednika v državi od leta 1961, mediji pa ob tem pišejo, da si skuša z obiskom te latinskoameriške države pridobiti glasove špansko govorečih volivcev, saj v ZDA živi kar 4,6 milijona Portoričanov.