Hillary Clinton se odpravlja v Iowo, kjer bo volivce prepričevala, naj ji namenijo svoj volilni glas za predsednico države. Foto: MMC RTV SLO
Hillary Clinton se odpravlja v Iowo, kjer bo volivce prepričevala, naj ji namenijo svoj volilni glas za predsednico države. Foto: MMC RTV SLO
Barack Obama
Ameriški predsednik Barack Obama je Hillary Clinton leta 2008 premagal v ostri bitki za demokratsko predsedniško nominacijo. Foto: EPA
Hillary Clinton napovedala kandidaturo

Volilni štab nekdanje newyorške senatorke je napetost stopnjeval ves dan, ameriške televizije pa so najele komentatorje, ki so od jutra do objave in še naprej ugibali, kaj se bo zgodilo do novembra prihodnje leto.

Najprej je prišla na dan novica od neimenovanega vira blizu Clintonove, da najava bo, potem pa so na spletnih straneh Clintonove objavili video (glej spodaj), ki prikazuje različne Američane, večinoma ženske, ki razlagajo, na kaj se pripravljajo v življenju - vse od upokojenke, ki se pripravlja na spomladansko sajenje paradižnika, ki je "legendaren v njeni soseski", do mamice, ki se seli v drugi kraj, da bi njena hčerka lahko obiskovala boljšo šolo, in gospodinje, ki se po petih letih nege malčka vrača v službo. V videoposnetku sta tudi brata, ki govorita špansko in se veselita, da sta v ZDA odprla svoje podjetje, pa mlad par, ki pričakuje rojstvo prvorojenca, študentka, ki išče svojo prvo službo, in istospolni par, ki se veseli svoje poroke.

"Tudi jaz se pripravljam na to, da bom nekaj naredila, kandidiram za predsednico države," nato izjavi Hillary Clinton, ki pravi, da so se Američani izkopali iz težke gospodarske krize. "Američani vsak dan potrebujemo junaka in jaz želim biti ta junak," pravi odločno, medtem ko je oblečena v ameriške barve - rdečo srajco in temnomoder suknjič.

Podpora Obame
Predsednik ZDA Barack Obama, ki je leta 2008 postal uradni kandidat demokratov in tako premagal Hillary, meni, da bi bila odlična predsednica ZDA. "Leta 2008 je bila izjemna kandidatka, na volitvah pa mi je nudila veliko podporo. Bila je izvrstna državna sekretarka. In je moja prijateljica. Mislim, da bi bila odlična predsednica," je še dejal ameriški predsednik o 67-letni Clintonovi, ki ji je v svoji prvi administraciji poveril položaj zunanje ministrice.

Bitka bo neizprosna
Republikanci so na uradno kandidaturo Clintonove čakali že vse od leta 2013, ko je zapustila položaj državne sekretarke. To je tudi razlog, da teroristični napad na ameriški konzulat v libijskem mestu Bengazi leta 2012 še vedno ni našel svojega mesta v zgodovini, saj računajo, da bodo z njim škodili Clintonovi v bitki za Belo hišo.

Poleg tega je pred kratkim izbruhnil škandal, ker je Clintonova, medtem ko je bila na položaju državne sekretarke, še naprej uporabljala svoj zasebni elektronski naslov, s katerega je brisala številna sporočila. Ta afera je odprla vrata ugibanjem, da nekaj skriva, kar jo bo verjetno spremljalo do konca kampanje.

Tretja fronta napadov utegne priti prek fundacije njenega moža Billa Clintona. Po nekaterih namigovanjih naj bi se namreč tam dogajale različne finančne malverzacije, čeprav konkretnih dokazov za zdaj ni. Problematično bi lahko bilo, če je del denarja za kampanjo Clintonove prišel iz tujih virov.

Kandidirala že leta 2008
Clintonova je bila leta 2008 glavna favoritka za osvojitev demokratske predsedniške nominacije in bi zmagala, če se ne bi pojavil Obama, ki je bolj navdušil demokratske volivce in pisal zgodovino s tem, ko je postal prvi temnopolti predsednik ZDA. Clintonova bo zdaj skušala znova pisati zgodovino - kot prva predsednica ZDA.

V skladu z ameriško politično tradicijo bi moral biti na vrsti za predsedniško kandidaturo demokratov sedanji podpredsednik Joseph Biden, a Clintonova je močnejša kandidatka in z njo ima stranka možnost vnovičnega preboja v Belo hišo. Trenutno vse ankete kažejo, da Clintonova zanesljivo vodi tudi proti vsem morebitnim republikanskim kandidatom. Biden se sicer še ni izrekel, ali bo kandidiral za predsednika. Enako velja za druge demokrate, z izjemo nekdanjega senatorja iz Virginije Jima Webba so čakali na Clintonovo. Pri republikancih pa sta doslej kandidaturo napovedala senatorja Rand Paul in Ted Cruz.

Hillary Clinton napovedala kandidaturo