Holbrooke je izjavil, da gre za zgodovinski dan. Foto: EPA
Holbrooke je izjavil, da gre za zgodovinski dan. Foto: EPA
Olli Rehn
Po Rehnovem mnenju je Srbija storila korak v pravo smer. Foto: EPA
Bernard Kouchner in Javier Solana
EU je pozdravila aretacijo. Foto: EPA
Odzivi Rusije na aretacijo
Odzivi sveta na aretacijo

Nekdanji pomočnik za Evropo ameriškega državnega sekretarja, ki se je pogajal za Daytonski sporazum, kar je pomenilo konec vojne v BiH-u, je eden izmed mnogih, ki je v odzivu na prijetje Radovana Karadžića dejal, da gre za odlično novico.

Pozdravi ob aretaciji že od ponedeljka prihajajo z vseh koncev sveta, le Rusija se je odzvala s pozivom, da "mora biti sojenje Karadžiću nepristransko, in kritiko haaškega sodišča, češ da ima 'pogosto pristransko stališče'."

ZN zadovoljen
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je aretacijo označil za zgodovinski dogodek za žrtve. "To je zgodovinski trenutek za žrtve, ki so čakale 13 let, da bo Karadžić priveden pred roko pravice," je zapisal v izjavi. Ob tem je srbske oblasti pohvalil za odločen korak pri kaznovanju obtoženih za resne kršitve mednarodnega prava med vojno v nekdanji Jugoslaviji.

"Gre za mejnik v odnosu med Srbijo in mednarodnim sodiščem," je ob aretaciji dejal komisar za širitev EU-ja Olli Rehn, ki je tudi prepričan, da je to dokaz, da je trenutna srbska vlada polno zavezana sodelovanju s haaškim sodiščem. Z odobravanjem so novico o aretaciji sprejeli tudi na zvezi Nato, kjer so dejali, da aretacija pomeni dobro novico za mednarodno skupnost.

Zadovoljstvo nad aretacijo je izrazil še glavni tožilec v Haagu Serge Brammertz, ki je še pojasnil, da bo datum predaje Karadžića v "haaške roke" kmalu določen.

EU v en glas pozdravlja prijetje
Svoje zadovoljstvo sta izrazila še Jose Manuel Barroso, predsednik Evropske komisije, in zunanjepolitični predstavnik EU-ja, Javier Solana. "To je odlična novica. Karadžić sodi pred sodišče v Haag, kjer se mu bo pošteno sodilo in bo odgovarjal za zločine, za katere je obtožen," je dejal Solana.

Ministri zadovoljni, a previdni
Zunanji ministri EU-ja so na zasedanju v Bruslju poudarili, da je prijetje Karadžića prelomnica za sodelovanje s haaškim sodiščem, možnosti za nadaljnje korake na poti Srbije v EU, torej za uveljavitev trgovinskih določb sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, pa bodo države članice preučile v prihodnjih dneh. "Gremo v smer, da se odpre možnost za uresničitev začasnega sporazuma, ki prinaša določene finančne rešitve za Srbijo," je dejal slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel. Hkrati so opozorili, da je Ratko Mladić še vedno na begu.

Zaostrene sankcije proti Zimbabveju
Ministri so razpravljali tudi o drugih temah. O tem, ali naj dajo Ukrajini jasen znak, da je njena prihodnost v Uniji, se niso mogli uskladiti, poostrili pa so sankcije za Zimbabve. Te bodo poleg politikov in vojaških predstavnikov doletele tudi zimbabvejske poslovneže in podjetja. Znova pa so zatrdili, da nasprotujejo vsakršni uporabi sile proti Iranu in se zavzeli za diplomatsko rešitev spornega jedrskega programa. Spregovorili so tudi o Somaliji, v zvezi s katero se želi sedemindvajseterica čim prej dogovoriti o uresničevanju resolucije, ki predvideva uporabo vseh sredstev za pregon piratov v vodah okoli Somalije, in misiji EU-ja v Čadu.

Zahodne države: Prava poteza nove sbske vlade
Bela hiša
je v uradnem sporočilu za javnost izrazila čestitke srbski vladi in se zahvalila za profesionalizem in pogum vseh, ki so sodelovali v operaciji aretacije Karadžića. "Ta operacija je pomemben prikaz odločenosti srbske vlade, da spoštuje svoje zaveze za sodelovanje s haaškim sodiščem," so zapisali v Beli hiši.

Aretacijo so pozdravili tudi v Veliki Britaniji in na Nizozemskem, ki je dolgo časa zavirala zbliževanje med Srbijo in EU-jem. "V prihodnjih tednih bomo videli, kakšne posledice bo imelo to na odnose EU-ja s Srbijo," so sporočili z nizozemskega zunanjega ministrstva, britanski zunanji minister David Miliband pa je dejal, da bo aretacija "tlakovala pot za svetlejšo, evropsko prihodnost Srbije in regije."

K .T./A. P.

Odzivi Rusije na aretacijo
Odzivi sveta na aretacijo