Francoski predsednik Francois Hollande na skupnem zasedanju francoske narodne skupščine in senata. Foto: EPA
Francoski predsednik Francois Hollande na skupnem zasedanju francoske narodne skupščine in senata. Foto: EPA

Teroristični napadi predstavljajo napad na Francijo, njene vrednote, francosko mladino in francoski način življenja, je v uvodu dejal Hollande in dodal, da je Francija preživela že številne preizkušnje in obstala. "Naša demokracija je premagala veliko hujše sovražnike, kot so ti nagnusni morilci."

Hollande se je zavzel za sejo Varnostnega sveta Združenih narodov, na kateri bi sprejeli resolucijo proti Islamski državi, katere uničenje je po mnenju Hollanda naloga mednarodne skupnosti. Pojasnil je, da so bili petkovi napadi v Parizu načrtovani v Siriji, pripravljeni v Belgiji in nato izpeljani v Franciji, kjer so napadalci tudi imeli pomoč.

Sicer pa je Hollande napovedal zaostritev zakonodaje na področju varnosti. Tako bo Francija tujce, ki predstavljajo nevarnost za nacionalno varnost, hitreje izgnala iz države, dodatno pa bo nova zakonodaja uvedla tudi možnost odvzema državljanstva Francozom, ki bi bili obsojeni napada na "temeljne interese naroda".

Predstavnike senata in narodne skupščine je pozval, naj izredne razmere, o katerih bodo glasovali še ta teden, podaljšajo za tri mesece. Hkrati pa je pozval Francoze, naj ohranijo enotnost in pokažejo vztrajnost v boju proti terorizmu. V ta namen bodo v pravosodju in policiji zaposlili 8.500 novih sodelavcev.

Hollande se bo v prihodnjih dneh sešel z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerima se bo pogovarjal o boju proti Islamski državi. Francija bo namreč že v prihodnjih dneh okrepila zračne napade na Islamsko državo.