V preteklih mesecih so bili odnosi med predsednikoma ZDA in Rusije ledeno hladni. Foto: Reuters
V preteklih mesecih so bili odnosi med predsednikoma ZDA in Rusije ledeno hladni. Foto: Reuters
G 20 v Turčiji za boj proti IS-ju

Agencije poročajo, da sta se Obama in Putin okoli 35 minut precej živahno pogovarjala, beseda pa je tekla o iskanju rešitev za sirsko vojno. "Predsednika Obama in Putin sta se strinjala, da je potreben politični prehod, ki ga bodo vodili Sirci in ki bo tekel ob pomoči pogovorov med opozicijo in režimom pod vodstvom ZN-a. Prav tako je treba doseči ustavitev ognja," je pojasnil ob tem predstavnik Bele hiše. "Strateški cilji obeh držav glede boja proti IS-ju so v bistvu zelo podobni, a so razlike glede taktike," je dodal svetovalec Kremlja za zunanjo politiko Juri Ušakov.

Obama je ob tem tudi pozdravil prizadevanja vseh držav pri spoprijemanju z IS-jem, pri čemer je priznal pomembnost ruskih vojaških posredovanj proti omenjeni skupini.

Je obdobje hladnih odnosov končano?
Gre za prvo srečanje voditeljev, odkar Rusija od konca septembra v Siriji izvaja zračne napade, Zahod pa ji očita, da meri na vse nasprotnike režima Bašarja Al Asada, in ne le teroriste. Že predtem so se odnosi med državama močno ohladili zaradi vojne v Ukrajini.

Obama in Putin sta se sicer kljub popolnoma nasprotnim stališčem glede Ukrajine srečala ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN-a septembra v New Yorku, takoj zatem pa je Rusija sprožila omenjene napade v Siriji.

Tusk: Rusko posredovanje bo povečalo število beguncev
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je medtem dejal, da bo rusko vojaško posredovanje v Siriji povečalo število beguncev, ki želijo priti v Evropo. "In obstaja nekaj znakov, da se je to že začelo," je dejal.

Tusk je dodal, da je v Siriji potrebno več ameriško-ruskega sodelovanja v boju proti IS-ju. "Potrebujemo pa ne le več sodelovanja, ampak tudi več dobre volje, zaradi dejavnosti na terenu v Siriji, še posebej ruske," je še dejal Tusk. Ruski napadi morajo biti uperjeni bolj proti IS-ju, in ne, kot je dejal, proti zmerni sirski opoziciji.

Vrh G20 je sicer posvečen bolj gospodarskim temam, a so dvodnevni vrh v Turčiji zasenčili napadi v Parizu.

G 20 v Turčiji za boj proti IS-ju