Županja mesta Montpellier Helene Mandroux je sporočila, da namerava prvo gejevsko poroko izvesti že 29. maja. Foto: Reuters
Županja mesta Montpellier Helene Mandroux je sporočila, da namerava prvo gejevsko poroko izvesti že 29. maja. Foto: Reuters
Istospolni par
Hollandu je podpis zakona omogočil ustavni svet, ki je v petek zavrnil zahtevo za ustavno presojo, ki jo je vložila opozicijska desnica Foto: BoBo
Hollande se leto dni po prevzemu funkcije sooča z izjemno nizko priljubljenostjo. Foto: EPA

Hollandu je podpis zakona omogočil ustavni svet, ki je v petek zavrnil zahtevo za ustavno presojo, ki jo je vložila opozicijska desnica. Holland je po poročanju BBC-ja po podpisu dejal: "Sprejel sem odločitev. Zdaj se mora zakon Republike spoštovati."

Sprejeta zakonodaja predstavlja glavno socialno reformo Hollanda in njegove socialistične stranke, odkar je pred letom Hollande na mestu predsednika nasledil Nicolasa Sarkozyja. Opozicijska Zveza za ljudsko gibanje (UMP) je zakonu močno nasprotovala, stavni svet pa je v petek razglasil, da istospolne poroke "niso v neskladju z nobenim ustavnim načelom," in da ne omejujejo "osnovnih pravic, svoboščin ali nacionalne suverenosti".

Ob tem je svet še dejal, da bo pri posvojitvah na prvem mestu korist otroka in da uzakonitev posvojitev otrok istospolnih parov še ne pomeni avtomatske "pravice do otroka".

Humoristka in politična aktivistka Frigide Barjot, ena vodilnih predstavnic gibanja proti istospolnim porokam, je odločitev sveta razglasila za provokacijo in pozvala k nadaljevanju kampanje nasprotovanja. Odločitev sveta je na ulice Pariza znova pripeljala množice protestnikov. Na prejšnjih demonstracijah proti zakonu je protestiralo tudi po več sto tisoč ljudi, za 26. maj pa je že napovedan nov velik protestni shod v Parizu.

Proti predvsem Cerkev in konservativci
Predsednik UMP-ja Jean-Francois Cope je odločitev sicer obžaloval, a je dejal, da jo bo spoštoval. Gibanje proti istospolnim porokam, ki ga podpirata Katoliška cerkev in konservativna opozicija, sicer vztraja, da bo zakon spodkopal temeljni družbeni gradnik.

Javnomnenjske ankete kažejo, da 55-60 odstotkov prebivalcev Francije podpira istospolne poroke, okoli 50 odstotkov pa jih podpira tudi posvojitve otrok istospolnih parov.