Reforma družinske zakonodaje je razdelila Francoze. Foto: EPA
Reforma družinske zakonodaje je razdelila Francoze. Foto: EPA
Protesti v Parizu
Nasprotniki istospolnih porok v zadnjih mesecih nekajkrat preplavili ulice Pariza. Foto: EPA

Pred glasovanjem je policija v Parizu okrepila varnost, potem ko je predlog zakona v zadnjih mesecih sprožal burne razprave in ulične proteste, ki so se občasno sprevrgli tudi v nasilje.

Na ulicah Pariza se je v nedeljo zbralo več deset tisoč nasprotnikov zakona. Nekateri so protestirali tudi nasilno in zažigali avtomobile, izbruhnili so spopadi s policijo. Notranji minister Manuel Valls je napovedal ničelno toleranco do homofobnega nasilja.

Po glasovanju v narodni skupščini mora sprejeti zakon podpisati še predsednik Francois Hollande, da bi začel veljati, pa ga morajo tudi objaviti v Uradnem listu.

12. aprila je zakonu, ki poleg istospolnih porok dovoljuje tudi posvojitve, a istospolnim parom ne omogoča umetne oploditve, zeleno luč že prižgal senat, potem ko ga je skupščina prvič potrdila 12. februarja.

"Ganjeni boste ob sreči mladoporočencev"
Na tokratnem glasovanju v spodnjem domu parlamenta je zakon podprlo 331 poslancev, medtem ko jih je 225 glasovalo proti. S tem je Francija postala 14. država na svetu, ki istospolnim parom dovoljuje poroke. Zadnji so istospolne poroke uzakonili v Urugvaju in na Novi Zelandiji.

Ministrica za pravosodje Christiane Taubira je odločitev parlamenta že označila za zgodovinsko. "Daje nove pravice, odpravlja diskriminacijo in priča o spoštovanju naše države do institucije zakonske zveze," je dejala v izjavi po sprejetju zakona. "Ta zakon obljublja lepšo prihodnost številnim našim državljanom, ki so jim bile te pravice prikrajšane," je prepričana.

"Številni Francozi bodo ponosni na opravljeno delo. Tisti, ki danes protestirajo, bodo ganjeni ob sreči mladoporočencev," je še dejala.

"Poroka za vse", kot so poimenovali zakon, je najkorenitejša socialna reforma v Franciji od odprave smrtne kazni pod socialističnim predsednikom Francoisom Mitterandom, ki velja za mentorja zdajšnjega predsednika Hollanda. Tudi ukinitev smrtne kazni leta 1981 je sprožila burne odzive in razdelila Francoze.

A v nasprotju z začetkom 80. let prejšnjega stoletja, ko je bila večina Francozov proti ukinitvi smrtne kazni, je tokrat po javnomnenjskih anketah več kot polovica prebivalcev naklonjena uzakonitvi istospolnih porok.

Francija sprejela istospolne poroke
Francija sprejela istospolne poroke