Napis na letaku: Ne istospolni 'poroki'. Foto: EPA
Napis na letaku: Ne istospolni 'poroki'. Foto: EPA
Ulice francoskih velemest so v zadnjih mesecih preplavili protestniki. Foto: EPA

Danes naj bi se nasprotniki istospolnih porok ponovno podali na ulice, da bi morda v zadnjem hipu še preprečili zakon, imenovan "poroka za vse". Istočasno načrtujejo svoj shod podporniki pravic istospolnih.

Pred slabima dvema tednoma so neznanci v Parizu pretepli Nizozemca Wilfreda de Bruijna, ki se je sprehajal z roko v roki s svojim partnerjem. De Bruijn je nato na Facebooku objavil fotografijo svojega zateklega in okrvavljenega obraza in ob njej zapisal: "To je obraz homofobije."

Ko se je prejšnji teden precej burna razprava v parlamentu počasi končevala, se je nasilje opazno stopnjevalo - vse več je bilo aretacij na protestih po večjih francoskih mestih, vse več napadov na gejevske bare, vlada ozračje strahu in številni pravijo, da si ne upajo več izkazovati nežnosti svojemu partnerju ali partnerki v javnosti, poroča Guardian.

Protestniki, ki nasprotujejo istospolnim porokam, svoje gibanje pa so oklicali za "francosko pomlad" (po vstajah arabske pomladi, ki so strmoglavile nepriljubljene samodržce), so po vzoru protestnic iz skupine FEMEN demonstrirali pred parlamentom zgoraj brez.

Sla po krvi?
Francoski predsednik François Hollande je "homofobno" nasilje obsodil, njegov notranji minister Manuel Valls pa opozarja, da so proteste ugrabile skrajne desničarske organizacije.

"Če si Hollande želi krvi, jo bo dobil," je pred kratkim dejala Virginie Tellenne, komičarka, ki se predstavlja pod imenom Frigide Barjot, se opisuje kot "Jezusova tiskovna predstavnica" in je na čelu protigejevskega gibanja. Pozneje je sicer svojo izjavo umaknila, češ da je šla predaleč. Je pa priznala, da so se protestom pridružili "rogovileži" in pozvala vlado, naj jih izloči, saj da mečejo slabo luč na organizacijo.

"Zakon bo sprejet. Hollande ve, da nima izbire. Če se potegne nazaj, bo izgubil vso kredibilnost," je za Guardian povedal David Rol, 40-letni istospolno usmerjeni inženir. "Meni protigejevski protesti samo potrjujejo, da je Francija v srcu desničarska država."