Nobena stran ne misli popustiti. Foto: EPA
Nobena stran ne misli popustiti. Foto: EPA
Kaotično stanje v središču Hongkonga. Foto: EPA

Kot poroča RTV-jev pekinški dopisnik Uroš Lipušček, so ulice Hongkonga po sinočnjih demonstracijah videti kot pogorišče. Protestniki medtem že napovedujejo nove proteste in zasedbo finančnega središča.

Policija je sinoči, potem ko so se demonstranti poskušali prebiti do sedeža pokrajinske vlade, prvikrat po desetih letih uporabila solzivec. Ob tem je aretirala okoli 70 demonstrantov. Lokalne oblasti pozivajo prebivalstvo, naj se ne udeležuje nezakonitih demonstracij, ki ogrožajo politično stabilnost v tej kitajski pokrajini in utegnejo zelo prizadeti njeno gospodarstvo.

Drugačna slika Hongkonga
V sredo se sicer na Kitajskem s praznovanjem 65. obletnice razglasitve Ljudske republike Kitajske začenjajo enotedenske počitnice. Napovedujejo, da bo v teh dneh potovalo več kot 600 milijonov Kitajcev - številni med njimi so nameravali obiskati tudi Hongkong, ki se v tem času običajno spremeni v eno samo veliko trgovino in zabavišče. Letos bo očitno drugače.

Poslovna skupnost, ki opozarja, da je Hongkong začel zaostajati za drugimi velikimi mesti v notranjosti Kitajske, demonstracijam nasprotuje. Po drugi strani pa oblasti v Pekingu dajejo vedeti, da bodo vztrajale pri izvedbi zakona o lokalni avtonomiji Hongkonga, ki določa, da bo kandidate za voditelja lokalne vlade na volitvah, ki bodo čez tri leta, potrdil 1.200-članski odbor. V njem naj bi imeli večino Pekingu naklonjeni delegati.

Prelomljene obljube
Kitajske oblasti so prebivalcem Hongkonga najprej obljubile, da bodo lahko do leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah, a so se avgusta odločile, da bodo lahko izbirali le med dvema ali tremi kandidati. Sanje Hongkonžanov o popolni demokraciji so se s tem bolj kot ne razblinile.

Ker študentski demonstranti, pa tudi gibanje za državljanske pravice Occupay Central temu nasprotujejo, vlada v Pekingu pa ne kaže nobenega znaka popuščanja, postajajo razmere v Hongkongu vse bolj napete in kaotične.

Medtem Reuters poroča, da je kitajska vlada v luči protestov in fotografij, ki prihajajo iz Hongkonga, blokirala Instagram, priljubljeno spletno stran za deljenje posnetkov, ki je sicer v lasti Facebooka. Omejen naj bi bil tudi dostop do Facebooka.