Simbol protestov v Hongkongu ni več dežnik, ampak modrček. Foto: Reuters
Simbol protestov v Hongkongu ni več dežnik, ampak modrček. Foto: Reuters

30-letni ženski je ime Ng Laj Jing. Ko so marca v Hongkongu potekali ulični protesti, se je med enim izmed prerivanj med protestniki in policisti znašla v množici ljudi. V gneči naj bi se z eno dojko zaletela v desno roko policista Čan Ka Poja, nato pa je padla na tla. Ko je vstala, je imela okrvavljen obraz, kaj se je dogajalo vmes, pa amaterski videoposnetek ni ujel.

Kakor koli, oblasti so proti 30-letni Ng sprožile sodni proces, med katerim je sama ves čas opozarjala, da je policistova roka končala na njenih prsih. A sodišče je njene trditve zavrnilo in jo obtožilo laganja. "Izrabili ste svojo ženskost, da ste razširili govorice, da vas je policist nadlegoval. To je bilo zlobno dejanje, s katerim ste mu močno škodovali," je dejal tožilec. Sodišče jo je obsodilo na triinpolmesečno zaporno kazen.

"Prsi niso orožje!"
To je sprožilo val ogorčenja, zato se je množica jeznih Hongkonžanov v nedeljo zbrala na ulicah. Niso nosili dežnikov, ki so bili zaščitni znak prejšnjih protestov, pač pa so si vsi, moški in ženske, v opomin na "absurdno in seksistično razsodbo" nadeli modrčke ali jih nosili v rokah. Zbrali so se pred sedežem policije in kričali: "Prsi niso orožje!"

"Smešno in hkrati strašljivo je, da se je sodilo protestnici, in ne uradni osebi. Ali mislijo, da nas bodo zaradi strahu pred spolnim nasiljem utišali? Ta primer je precedens, saj kaže, da policija ne bo le še naprej izkoriščala svoje moči, ampak želi ženskam tudi preprečiti nadaljnjo udeležbo na protestih. Spolno nadlegovanje je postalo taktika policijskega zatiranja," je za CNN dejala ena izmed udeleženk.

Amaterski videoposnetek dogajanja in fotografije nedeljskega protesta proti odločitvi sodišča si oglejte spodaj.