Vrh HDZ-ja naj bi z denarjem iz
Vrh HDZ-ja naj bi z denarjem iz "črnih skladov" financiral tudi stranko HDZ leta 1990 v Bosni in Hercegovini. Foto: EPA

Jutarnji list je v današnji izdaji zapisal, da naj bi direktorica Fimi-Medie Nevenka Jurak v enem izmed zadnjih pogovorov s preiskovalci hrvaškega Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) povedala, da je njena agencija izsiljevala tudi podjetja v tujini. Tako naj bi priznala, da je s fiktivnimi računi bremenila ljubljansko podjetje Papirnica Vevče, ki zagotavlja papir za hrvaške Narodne novine.

Po besedah Jurakove naj bi to storili po priporočilu predsednika uprave podjetja Narodne novine Milivoja Fučkarja. Narodne novine so založnik hrvaškega uradnega lista ter uradnih in podobnih obrazcev, pa tudi pisarniških in šolskega materiala. Jutarnji list ni uspel dobiti komentarja predstavnikov Papirnice Vevče, ker je bil direktor podjetja Marko Jagodič na poti.

HDZ naj bi financiral svojo stranko v BiH-u
Nekdanji direktor hrvaške carine in blagajničar HDZ-ja Mladen Barišić pa naj bi preiskovalcem povedal, da je vrh HDZ-ja z denarjem iz "črnih skladov" financiral tudi stranko HDZ leta 1990 v Bosni in Hercegovini. Barišić naj bi tako priznal, da je nekdanjemu predsedniku HDZ-ja Božu Ljubiću leta 2007 izročil približno 230.000 evrov.

"Leta 2007 je razpadel HDZ v BiH-u. Nekdanji premier in predsednik HDZ-ja Ivo Sanader je takrat ocenil, da je Božo Ljubić oseba, ki bi lahko obnovila tamkajšnji HDZ. Povedal mi je, da bi mu morali poleg politične pomoči pomagati tudi finančno," je Barišićevo izjavo povzel Jutarnji list.

Zagrebški časnik še navaja, da bi bilo lahko poslovanje Fimi-Medie povezano tudi s spornim nakupom vojaških tovornjakov, saj naj bi v HDZ prek računov te oglaševalske agencije poslali približno 1,35 milijona evrov provizije od tega posla.