Sanader bo v avstrijskem priporu ostal še najmanj do 18. marca. Foto: EPA
Sanader bo v avstrijskem priporu ostal še najmanj do 18. marca. Foto: EPA

Po poročanju hrvaškega tednika Nacional je plačilo okoli 6.700 evrov predsedniku Hrvaške upokojenske stranke (HSU) Silvanu Hrelji pred preiskovalci potrdil nekdanji direktor hrvaške carine in tajnik HDZ-ja Mladen Barišić. Hrelja je zahteval omenjeni znesek, ki pa je bil občutno manjši od zneska, ki ga je HDZ za lojalnost plačal nekaterim drugim ljudem.

Barišić je preiskovalcem zaupal podrobnosti o porabi denarja, ki so jih izvabili iz javnih podjetij in ministrstev prek oglaševalskega podjetja Fimi-Media. Del tega denarja naj bi HDZ uporabljal za podkupovanje koalicijskih partnerjev. Po Barišićevih besedah je bil Hrelja med njimi najbolj skromen.

Hrelja je odločno zanikal pisanje Nacionala in zatrdil, da ni nikoli niti vedel za črne sklade, kaj šele da bi sodeloval pri takih poslih. "Domnevne trditve iz Barišićevega pričanja so izključno podtikanja, očitno s predvolilnim namenom," je dejal.

Hrelja je pojasnil, da je HSU leta 2007 vstopil v koalicijo s HDZ-jem izključno zaradi zahtev upokojencev in da je potem država vrnila dolgove upokojencem.

Blokirano že 3,5 milijona evrov premoženja
Preiskovalci v primeru Fimi-Media nekdanjemu premierju Sanaderju očitajo, da je opral 20,7 milijona kun (okoli tri milijone evrov), piše reški Novi list, ki se sklicuje na dva neimenovana vira, seznanjena s potekom preiskave.

Zaradi pranja denarja je Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) razširil preiskavo proti Sanaderju, hkrati pa so tudi dopolnili zahtevo za izročitev Sanaderja, ki se še vedno nahaja v preiskovalnem zaporu v Avstriji.

"Od začetka preiskave in blokade njegovega premoženja je bilo jasno, da bodo preiskovalci razširili preiskavo proti Sanaderju zaradi pranja denarja," poudarja časnik. Do zdaj so Sanaderju pristojni organi blokirali premoženje, vredno okoli 3,5 milijona evrov.

Iz razširjanja preiskave kaže, da je skorajda celotno blokirano premoženje Sanaderjevih pridobljeno nezakonito in da je bilo premoženjsko stanje nekdanjega premierja po vrnitvi iz Avstrije na Hrvaško v začetku 90. let prejšnjega stoletja občutno slabše, kot so to predstavljali.