Hrvaških avtocest ne bodo ne prodajali ne oddajali v koncesijo, temveč bodo nadaljevali avtomatizacijo pobiranja cestnin prek sistema satelitskega določanja položaja, je dejal minister za promet Oleg Butković. Foto: BoBo
Hrvaških avtocest ne bodo ne prodajali ne oddajali v koncesijo, temveč bodo nadaljevali avtomatizacijo pobiranja cestnin prek sistema satelitskega določanja položaja, je dejal minister za promet Oleg Butković. Foto: BoBo
Hrvaška
Na Hrvaškem si ne morejo privoščiti krčenja prihodkov od cestnin, ker morajo upravljavci avtocest v 2017 vrniti približno devet milijard kun (približno 1,2 milijarde evrov) posojil, je dejal minister. Foto: EPA

Butković je novinarjem zatrdil, da hrvaških avtocest ne bodo ne prodajali ne oddajali v koncesijo, temveč bodo nadaljevali avtomatizacijo pobiranja cestnin prek sistema satelitskega določanja položaja. Takšnega sistema po napovedih sicer ne bodo uveljavili še najmanj pet let, saj na ravni EU-ja harmonizacija tovrstnih sistemov še poteka.

Obenem bodo na Hrvaškem v prihodnje povečali število cestninskih postaj s samodejnimi blagajnami, ki bodo omogočale plačevanje cestnin s plačilnimi karticami ali s pomočjo predplačilnega elektronskega pobiranja cestnin, krčili pa bodo število cestninskih postaj, na katerih bo mogoče plačati z gotovino.

Prej zagovarjal vinjete, zdaj je to le ena možnost
Butković je do pred kratkim sicer veljal za najbolj zavzetega privrženca uvajanja vinjet na hrvaških avtocestah, danes pa je novinarjem dejal, da nikoli ni vztrajal, da so vinjete edina rešitev, temveč da so te "le ena izmed možnosti".

"Tudi danes sem za vinjete, ker menim, da je brezstični sistem nekaj, za kar si moramo prizadevati. Sicer pa je eno, kar bi želel jaz, popolnoma drugo pa je dejstvo, da moramo odplačati za devet milijard kun obveznosti," je dejal minister.

Avtoceste v državni lasti
Po njegovih besedah bo leto 2017 eno najtežjih, ko gre za breme obveznosti, in da se bo pritisk nadaljeval tudi v naslednjih dveh letih. Kot je dejal minister, si ne morejo privoščiti krčenja prihodkov od cestnin, ker morajo upravljavci avtocest v 2017 vrniti približno devet milijard kun (približno 1,2 milijarde evrov) posojil. "V teh letih ne smemo dovoliti krčenja prihodkov v upravljavcih avtocest, ki bodo zagotovo ostala v hrvaški lasti", je dejal.

Butković je še napovedal, da bo vlada do konca leta sprejela načrt za prestrukturiranje državnih podjetij, ki upravljajo avtocestno omrežje. Presodil je, da pri prestrukturiranju ne bo množičnih odpuščanj delavcev, in zagotovil, da so v pripravo načrtov vključeni tudi pristojni sindikati.