Prihodnji teden povabilo v Nato pričakujejo Hrvaška, Albanija in Makedonija. Foto: Reuters
Prihodnji teden povabilo v Nato pričakujejo Hrvaška, Albanija in Makedonija. Foto: Reuters
Jaap de Hoop Scheffer
Generalni sekretar zavezništva Jaap de Hoop Scheffer. Foto: Reuters

Organizacije, združene pod imenom Odbor za referendum o Natu, so predsedniku sabora Luki Bebiću poslale tudi odprto pismo, v katerem od tega zakonodajnega organa zahtevajo, naj razpiše referendum.

Volja ljudi mora biti jasna
Če bi do renerenduma prišlo, bi bilo na njem vprašanje: "Ali želite, da Hrvaška postane članica Severnoatlantskega zavezništva - Nata?" Odbor sicer ni proti vstopu države v to organizacijo, želi le doseči, da se v to odločitev vključi tudi mnenje ljudi. "Gre za strateško odločitev, ki bo vplivala na prihodnost Hrvaške, zato bi morali o tem povprašati tudi državljane," je dejal predstavnik odbora Aleksandar Hatzivelkos.

Da bi bila akcija uspešna in bi do referenduma dejansko prišlo, mora peticijo v naslednjih 15 dneh podpisati 447.980 ljudi, kar je deset odstotkov volivcev.

Povabilo že v Budimpešti?
Hrvaška vlada upa, da bo povabilo za pristop k zavezništvu prejela v Budimpešti naslednji teden, saj menijo, da bi jim članstvo prineslo povečanje državne varnosti in gospodarski razvoj.

Podpora Natu se je dvignila
Javnomnenjske raziskave kažejo, da je pred časom vstop Hrvaške v Nato podpiralo okoli 40 odstotkov prebivalcev, v zadnjih mesecih pa se je, predvsem zaradi novih napetosti na Balkanu, ki jih je povzročila neodvisnost Kosova, podpora dvignila na 60 odstotkov. Zunanji in obrambni minister, Gordan Jandrokovič in Branko Vukelić sta v petek dejala, da se jima zaradi tako visoke podpore referendum o tem ne zdi potreben.

A. P.