Nekdanji hrvaški obrambni minister bo v zaporu preživel štiri leta. Foto: EPA
Nekdanji hrvaški obrambni minister bo v zaporu preživel štiri leta. Foto: EPA

Rončević in njegov takratni pomočnik Ivo Bačić, ki bo moral v zaporu preživeti dve leti, sta državni proračun leta 2004 oškodovala za 1,4 milijona evrov. Gre za "afero s tovornjaki", v kateri je obrambno ministrstvo konec leta 2004 brez javnega razpisa kupilo vojaške tovornjake. Predtem so razveljavili javni razpis za nakup 76 vojaških vozil, na katerega je prispelo 23 ponudb.

Rončevića so obtožili, da je z neposredno pogodbo kupil 39 tovornjakov znamke Iveco za več denarja, čeprav je vedel, da je bila ponudba prodajalcev tovornjakov Man veliko ugodnejša. Kot je pokazala preiskava, so bili tovornjaki, ki so jih ponudili na podlagi javnega razpisa, tudi kakovostnejši.

Obsojenca bosta morala vrniti denar
Tožilstvo je Rončevića in Bačića bremenilo za najhujšo obliko zlorabe položaja in pooblastil, za kar hrvaška zakonodaja predvideva do deset let zapora. Odvetniki Rončevića in Bačića so pričakovali, da bo sodišče nekdanjega ministra in njegovega pomočnika oprostilo, in trdili, da tožilstvu ni uspelo dokazati načina, kako je Rončević oškodoval proračun, a so se zmotili, in obsojenca bosta morala v zapor, vrniti pa bosta morala tudi omenjeno vsoto.

Kazen Rončeviću je sad prizadevanja vlade premierke Jadranke Kosor v boju proti korupciji, kar od Hrvaške zahteva tudi Evropska unija.

Preiskavo sprožil Stipe Mesić
Vprašanje spornega nakupa tovornjakov je sprožil hrvaški predsednik Stipe Mesić v času kampanje pred predsedniškimi volitvami leta 2005. V stranki HDZ so ves čas zanikali nepravilnosti, tudi potem ko je državno tožilstvo leta 2007 začelo zbirati informacije o omenjenem nakupu.

Rončević je bil v drugi vladi nekdanjega premierja Iva Sanaderja tudi notranji minister, s položaja pa so ga odstavili po odmevnem umoru odvetniške pripravnice Ivane Hodak jeseni 2008.