Letos je bilo na spominski slovesnosnosti rekordno število obiskovalcev, ki so se poklonili žrtvam (na fotografiji sprevod leta 2011). Foto: Reuters
Letos je bilo na spominski slovesnosnosti rekordno število obiskovalcev, ki so se poklonili žrtvam (na fotografiji sprevod leta 2011). Foto: Reuters
25. obletnica padca Vukovarja

V spominskem sprevodu, imenovanem 'Kolona spomina', se je na 5,5 kilometra dolgi spominski poti od bolnišnice do pokopališča zvrstilo več kot 100.000 obiskovalcev, kar je rekordno število. Na čelu sprevoda so bili veterani iz Vukovarja in člani družin umrlih hrvaških vojakov ter pogrešanih oseb. Med trimesečnim obleganjem Vukovarja je bilo ubitih 1.700 hrvaških borcev in civilistov.

Med množico ljudi na slovesnosti je bil tudi celoten hrvaški vrh, med njimi predsednica države Kolinda Grabar - Kitarović, predsednik sabora Božo Petrov in premier Andrej Plenković, ki so pred spomenikom, kjer je zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić daroval mašo, položili žalne vence.

938 belih križev za 938 žrtev
Kot poroča hrvaški portal HRT, so v skupnem grobu pokopani posmrtni ostanki 423 hrvaških braniteljev, 310 civilnih žrtev vojne, 163 umrlih hrvaški vojnih veteranov invalidov, dveh preminulih hrvaških braniteljev in 57 družinskih članov braniteljev. Leta 1998 so iz skupne grobnice Grob spomina (hrv. Memorijalno groblje) izkopali 938 posmrtnih ostankov žrtev in na tem mestu postavili 938 belih marmornih križev. Danes je še vedno pogrešanih okoli 290 prebivalcev Vukovarja.

Spominska slovesnost brez incidentov
Čeprav je bilo videti veliko hrvaških zastav in domoljubnih sporočil, v nasprotju z nekaterimi prejšnjimi leti svečanost ni bila v znamenju političnih napetosti; ko je bila na oblasti levosredinska vlada, so nekatere veteranske organizacije in HDZ poskušale marginalizirati takratno državno vodstvo, saj se niso strinjali z njihovo politiko. Nasprotovali so predvsem uvedbi napisov na javnih ustanovah v Vukovarju v latinici in cirilici.

Pregnanih najmanj 22.000 ljudi
Pred 25 leti so pripadniki JLA in različnih srbskih enot, med katerimi so bili tudi četniki, po trimesečnem obleganju vdrli v Vukovar. Po zavzetju mesta so ubili več sto ujetnikov in ranjencev iz vukovarske bolnišnice. Hrvaški viri navajajo, da je bilo med obleganjem ubitih najmanj 3.000 hrvaških vojakov in civilistov različnih narodnosti.

Prav tako je bilo iz mesta pregnanih najmanj 22.000 prebivalcev. Okoli 5.000 ujetnikov so odpeljali v taborišča v Srbiji, ki so jih zamenjali za srbske ujetnike na Hrvaškem. Na Hrvaškem so mnogi ogorčeni, ker številni, ki so sodelovali v vojnih zločinih v Vukovarju, niso odgovarjali za grozodejstva.

Mesto, ki je bilo med vojno popolnoma razrušeno, so obnovili. Veliko več težav je pri gradnji zaupanja med prebivalci hrvaške in srbske narodnosti, ki imajo še vedno ločene vrtce in šole. Večina Vukovarčanov kot največji problem izpostavlja brezposelnost in brezperspektivnost mladih.

25. obletnica padca Vukovarja