Leta 2000 je velika Natova reševalna vaja potekala v turškem zalivu Mersin. Foto: EPA
Leta 2000 je velika Natova reševalna vaja potekala v turškem zalivu Mersin. Foto: EPA
Vaji zavezništva je na ulicah Zagreba nasprotovala skupina protestnikov. Foto: Reuters

Vaja 'Noble midas 07' poteka od 1. do 12. oktobra na hrvaški obali in vojaških poligonih pri Kninu in Slunju, v njej pa bo sodelovalo več kot 40 ladij in šest podmornic, tri med njimi jedrske, ter več kot 60 letal in helikopterjev. Večina vaje bo potekala v mednarodnih vodah Jadranskega morja.

Gre za prvo vajo Natovih sil za hitro posredovanje v državi, ki ni članica zveze, in je zadnji preizkus pred vstopom Hrvaške v Nato, je dejal namestnik poveljnika glavnega štaba oboroženih sil generalpolkovnik Slavko Barić.

Glavno prizorišče Split
Čeprav vaja uradno traja enajst dni, bo glavno dogajanje potekalo od 7. do 11. oktobra na področju Splita. Scenarij vaj predvideva, da bodo v pristanišču Lora v izmišljeni deželi Mapleland sovražne sile, ki jih bodo sestavljali hrvaški in nizozemski vojaki, skušale preprečiti Natovim silam, da jih porazijo. V okviru vaj sodi tudi evakuacija civilistov, boj proti mednarodnem terorizmu, izvajanje embarga, ločitev sil v spopadu in pomorske operacije.

Mors odgovarja, zakaj na vaji ni Slovencev
Na vprašanje, zakaj se slovenski vojaki ne udeležujejo vaje, so na ministrstvu za obrambo za MMC odgovorili: "Vsako leto v novembru vojske držav članic Nata ali partnerskih držav določijo načrt sodelovanja za naslednje leto. V načrt aktivnosti med hrvaškimi oboroženimi silami in Slovensko vojsko za leto 2007 ta vaja ni bila uvrščena. Sicer pa med hrvaškimi oboroženimi silami in Slovensko vojsko poteka kakovostno dvostransko sodelovanje."

Glavni vir financ ZDA
Vaja bo stala 7,1 milijona kun oz. približno milijon evrov, ZDA pa bodo Hrvaški vrnile 80 odstotkov zneska. Denar bodo hrvaške oblasti porabile za obnovo objektov v vojaških oporiščih, kjer bo potekalo urjenje. Vaja je prinesla korist tudi hrvaškim podjetjem, ki so z Natom sklenila pogodbe o oskrbi za 10 milijonov kun oz. več kot 1.400.000 evrov.

Podrobnosti o poteku vaje niso znane, so pa hrvaški mediji izbrskali, da naj bi na poligonu v Slunju z bojne ladje izstrelili raketo tomahavk.

K. T.